Hlavní obsah

Za jarní únavu může i nedostatek slunce a vitamínů

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní počasí nám přináší i tzv. jarní únavu. Připadáme si bez energie, jsme ospalí, vyčerpaní. Podle lékařů je to proto, že v zimě omezujeme pobyt venku, méně se hýbáme a jíme těžší, kaloricky vydatnější jídla. Velkou roli hraje také nedostatek slunečního světla a vitamínů. Z toho také vyplývá návod, jak se jarní únavy zbavit.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek slunečního světa také může za jarní únavu.

Článek

Na našem jarním rozpoložení se podle odborníků také často podílí fakt, že jsme během zimy přechodili, nebo ne zcela doléčili různá onemocnění, virózy, chřipky. Náš organismus je proto vyčerpaný a jede na tzv. záložní režim. V takových případech je dobré začít s vitamínovou kůrou a odpočinkem a po doléčení se vrhnout na pohyb a otužování.

Pomohou vitamíny

Podle lékařů jsou pro regeneraci organismu klíčovými vitamíny B, C a A. B-komplex je velmi důležitý jako prevence nespavosti, depresí, nervozity a pocitu únavy, velmi pozitivně ovlivňuje také trávení, vstřebávání a vylučování potravy. Skvělou zásobárnou všech vitamínů skupiny B jsou například sušené pivovarské kvasnice, jež jsou zcela přírodním a vyváženým zdrojem.

„Užívání kvasnic je vhodné při různých stavech únavnosti, slabostí, nechuti do tělesného i duševního výkonu, nadměrné spavosti, stavech po infekčních chorobách, při příznacích nedostatku vitamínů a nerostných látek, při náchylnosti k častým infekčním chorobám, při řadě chronických chorobných stavů,“ konstatuje epidemiolog Stanislav Hejda.

Vitamín C je klíčový pro správnou funkci imunitního systému. Napomáhá v boji proti virům a bakteriím a zároveň zmírňuje projevy nemocí a zkracuje léčbu. Konečně vitamín A přispívá k udržení normálního stavu zraku a k normální funkci imunitního systému. Zároveň také zajišťuje růst, vývoj a kvalitu sliznic.

Životabudič ženšen

Již několik let se v souvislosti s únavou skloňuje název koenzym Q10. Jde o prvek, který má charakter koenzymu a zároveň částečně vitamínu, a je pro lidský organismus nepostradatelný. Účastní se totiž nejdůležitějšího děje v buňce – tvorby energie. Dodává energii srdečnímu svalu a mozku, ale nejen jim. Celkově zvyšuje fyzickou a psychickou kondici, posiluje vitalitu a zkracuje dobu rekonvalescence. Pro jarní únavu ideální.

Mezi další životabudiče patří ženšen. Jde o bylinu původem z Číny, která působí stimulačně a relaxačně na centrální nervový systém a pomáhá mobilizovat energii organismu. Krátkodobě zlepšuje také koncentraci a vitalitu a má dokonce i afrodiziakální účinky.

Reklama

Související články

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Výběr článků

Načítám