Hlavní obsah

Za chronickou únavou může být i vážné onemocnění

Novinky, Dana Sokolová

Máte ráno problém vylézt z postele a večer se sotva udržíte na nohou? Pak vězte, že v tom nejste sami. Chronická únava patří mezi nejčastější důvody, proč lidé vyhledávají své lékaře. Pocit vyčerpání obvykle naruší životní rytmus a tím i spánek. Ale být za tím může i něco horšího - závažné onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Únava sama o sobě nemusí znamenat nemoc.

Článek

Únava sama o sobě sice ještě nemusí znamenat nemoc, obvykle jde jen o fyzické, psychické či sociální vyčerpání. Ale pokud se jedná o dlouhodobější stav, může to být skutečně příznak zdravotního problému. Existuje několik typů únav, které se projevují různě a také mohou signalizovat jiná onemocnění.

1. Únava, slabost a sotva popadající dech

Další příznaky: otoky kotníků, chodidel, nohou, břicha a žil na krku, bolest na hrudi po těžkém jídle nebo po cvičení.

Příčiny: Kardiomyopatie - onemocnění srdečního svalu provázené poruchou jeho funkce.

"Vzhledem k tomu, že srdeční sval nepracuje správně, v těle cirkuluje méně kyslíku, což v podstatě způsobuje únavu," vysvětluje pro Daily Mail zdravotník Robert Hall.

Obvykle se jedná o dědičné onemocnění srdce či infekci. V každém případě velké množství lidí o svém onemocnění vůbec neví, což může mít až fatální důsledky.

Léčba: Léky známé jako inhibitory ACE, které uvolňují krevní cévy a zvyšují tak průtok krve ze srdce. Beta-blokátory mohou také snížit srdeční zátěž a zvýšit jeho činnost.

2. Pocit omámenosti

Další příznaky: Sucho v ústech, zácpa nebo průjem.

Příčiny: Lidé si myslí, že za únavou je obvykle jejich alergie, senná rýma apod. Ve skutečnosti za touto únavou stojí léky na alergie - antihistaminika.

"Léky na alergie působí na receptory mozku, které způsobují, že se člověk cítí ospale," vysvětluje alergolog Barry Kay.

Studie z roku 2007 dokonce potvrdila, že u téměř tří čtvrtin studentů, kteří brali léky na sennou rýmu, se výrazně snížila jejich aktivita i schopnost soustředit se.

Léčba: Podle odborníků je lepší užívat moderní antihistaminika a upustit od užívání těch starších, jako je dithiaden apod.

3. Únava a slabá bolest svalů

Další příznaky: Ztráta ochlupení, úbytek kostní hmoty (což vede ke zlomeninám), ztráta libida a problémy s koncentrací.

Příčiny: Nízká hladina testosteronu u mužů tzv. hypogonadismus. Jedná se o onemocnění, které postihuje asi 5 mužů z tisíce. Při poklesu hladiny testosteronu může dojít ke ztrátě svalové hmoty, a proto se nemocní cítí unaveni při jakékoliv fyzické námaze.

Léčba: Není jednoduchá. Většinou pomůže substituční léčba, která obnoví funkci svalů.

4. Fyzická únava

Další příznaky: Stále častější únava, mírné problémy se zrakem, žízeň a častější močení, časté infekce, špatně se hojící drobné ranky, necitlivost nebo brnění v rukou či nohou.

Příčiny: Cukrovka druhého typu. Žije s ní tisíce lidí, aniž by o tom věděli. Obvykle za ni může obezita. To je i důvod, proč se cítí lidé tolik unaveni.

"Pokud člověk jí tučné jídlo a málo se hýbe, pak to tělo velmi zatěžuje a člověk se cítí víc unavený, než ve skutečnosti může být. Kolísající hladiny cukru v krvi navíc vedou též k únavě," vysvětluje nutriční specialista Steve Field.

Léčba: Cílem léčby je udržet stabilní hladinu glukózy v krvi, aby se zabránilo riziku komplikací, jako je slepota, poškození nervů, vředy a amputace. U mírnějších forem cukrovky postačí dieta, u středně těžkých případů léky a u velmi těžkých případů aplikace inzulinu.

Foto: Profimedia.cz

Polepšete se a vaše žena už na vás nebude čekat ve vytahaných teplácích.

5. Hubnutí, vysilující únava

Další příznaky: Větší fyzická aktivita je téměř nemožná, noční pocení, zvýšená citlivost prsů, ztráta libida a změny nálad.

Příčina: Perimenopauza - období asi pěti let, během nichž se tělo ženy připravuje na přechod. Obvykle se objevuje v období mezi 40. - 50. rokem života.

Vaječníky začnou produkovat méně hormonu estrogenu, který kromě jiného i kontroluje hladinu stresových hormonů v krvi, jako je kortizol a adrenalin. A právě nerovnováha těchto hormonů přispívá k úzkosti a napětí, což tělo vysiluje a žena se cítí unaveně.

Někdy u těchto žen může docházet i k poklesu počtu červených krvinek a tedy anémii, která opět způsobuje únavu.

Léčba: Pomoci může pravidelné cvičení a omezení veškerého alkoholu. Ženy by také měly chodit každý den spát ve stejnou dobu, probouzet se stejně tak. Díky tomu se upraví biologické hodiny, což dokáže kompenzovat únavu spojenou s tímto pro ženy dost složitým obdobím.

6. Únava, slabost a žíznivost

Další příznaky: Sucho v ústech, suché rty a oči, tmavá moč, občasné bolení hlavy

Příčina: Dehydratace - více než 70 procent našeho těla je tvořeno vodou a pokud člověk málo pije, voda se ztrácí i z buněk, které pak vydají mnohem více energie, aby i přesto správně fungovaly.

Kvůli dehydrataci se i sníží objem krve v těle, což samozřejmě mnohem více zatěžuje srdce.

Bohužel lidi obvykle žízeň pociťují, až když u nich dochází již k vážné dehydrataci.

Léčba: Člověk by měl vypít či získat ve formě potravin až 3 litry tekutin denně.

7. Špatná nálada, letargie

Další příznaky: Únava, která ale příliš neomezuje člověka ve vykonávání činnosti; pocit chladu, sucha; bledá kůže, hrubé, prořídlé vlasy; křehké nehty či chraplavý hlas.

Příčina: Nedostatečná činnost štítné žlázy, kvůli které se omezuje i produkce hormonů tyroxinu a trijodtyroninu, jež v těle redukují růst a metabolismus. Kvůli zpomalenému metabolismu člověk pociťuje i větší únavu.

Léčba: Diagnóza se provádí na základě krevních testů, které zkontrolují hladiny hormonů. Tyroxin lze doplnit pomocí léků.

8. Usínání při čtení nebo sledování televize, podrážděná nálada

Další příznaky: Pocit vyčerpání a neschopnost se soustředit na úkoly během dne, usínání i při fyzické aktivitě či při jídle, chrápání, po probuzení bolest v krku, výpadky paměti a soustředění, bolesti hlavy (zvláště ráno).

Příčina: Spánková apnoe, při které svaly a měkké tkáně v hrdle přestanou fungovat, což vede asi na deset sekund k ucpání dýchacích cest. Po této přestávce ale člověk začne opět dýchat. Jen někdy tzv. lape po dechu. Tento stav se může opakovat několikrát za noc, což si člověk obvykle vůbec nepamatuje.

Týká se to čtyř ze sta mužů středního věku a dvou žen ve středním věku ze sta. Pokud člověk tento stav neřeší, pak ho v budoucnu ohrožuje vysoký krevní tlak či deprese.

Léčba: Pomoci může zhubnout, přestat kouřit a spát na straně. U těžších případů je nutné zvolit léčbu tzv. trvalého přetlaku dýchacích cest - člověk musí nosit na spaní dýchací masku, která poskytuje nepřetržitou dodávku stlačeného vzduchu, aby se zabránilo uzavření dýchacích cest.

9. Otupělost na konci dne

Další příznaky: Je obtížné vynaložit jakoukoliv energii na konci dne, průjem nebo zácpa, nevolnost, zvracení, nadýmání břicha, nadměrné větry, bolesti a křeče v břiše.

Příčina: Celiakie - nemoc vyznačující se nesnášenlivostí lepku - bílkoviny, která se nachází v obilovinách (pšenice, ječmen, žito). Nemocný člověk tak nesmí jíst potraviny, jako jsou pečivo, těstoviny, cereálie, pizza apod.

Pokud člověk sní lepek, zaktivuje se imunitní systém k útoku na střevní tkáň a živiny nejsou absorbovány. Může to vyvolat stavy jako je osteoporóza či anémie, které právě mohou za zvýšenou únavu.

Léčba: Bezlepková dieta

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete sršet nápady? Spěte

Prospíme třetinu svého života. Bez spánku se neobejdeme, ale kolik je ho opravdu potřeba? A kdy je to čas dobře využitý a kdy už promarněný? Ukazuje se...

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Výběr článků

Načítám