Hlavní obsah

Z diety se člověk může zbláznit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West Lafayette

O tom, že výrazné diety a změny jídelníčků nesmí podstupovat psychicky nemocní lidé, není pochyb. Omezení příjmu živin totiž může jejich stav výrazně zhoršit. Z nejnovější vědecké studie však vyplynulo, že dieta může být nebezpečná i pro psychiku relativně zdravého člověka. Extrémní změna jídelníčku a především bezsacharidová dieta totiž může vyvolat psychikou poruchu i u zdravého jedince.

Foto: Profimedia.cz

Drastická dieta může být nebezpečná pro psychiku i relativně zdravého člověka.

Článek

Docent Joseph Garner z Purdue University v Indianě sledoval vliv diety na trichotilomanii člověka. Při této poruše si stresovaní lidé vyrvávají vlasy a chlupy. Většinou se tato psychická porucha vyskytuje u žen, v populaci postihuje asi dvě až čtyři procenta. Při laboratorních pokusech přitom bylo prokázáno, že vytrhávání vlasů souvisí s nízkou hladinou serotoninu, významného nervového přenašeče. Jeho snížený obsah v mozku a chyby při zpětném vychytávání provázejí vážné depresivní stavy a jiné psychické nemoci.

Podle pokusů docenta Garnera přitom při nedostatku sacharidů a aminokyseliny tryptofanu v potravě dochází v těle k výraznému snížení aktivity serotoninu. Vše několikrát ověřil na laboratorních zvířatech. Podle Garnera mají objevy ale platnost i pro člověka, neboť lidský mozek reaguje na biochemické a fyziologické úrovni stejně.

Garner netvrdí, že každá dieta může vést k psychickým potížím, ale důležité je zachování pestré skladby živin a omezení energie a zařazení pohybu do životního stylu. Drastické diety s velkým omezením příjmu sacharidů mohou být velmi nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí podle ročního období

Také si myslíte, že na podzim nemá cenu hubnout? Do příštího léta a předvádění se v plavkách času dost, za chvíli stejně budou Vánoce a zase se bude kynout....

Výběr článků

Načítám