Hlavní obsah

Vzniku rakoviny čípku brzy zabrání očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzniku rakoviny děložního čípku by již brzy mohlo zabránit očkování. První vakcínu proti viru HPV, který nádor způsobuje, by lékaři v Česku mohli získat už koncem příštího roku či začátkem roku 2008. Novinářům to řekli lékaři a zástupci farmaceutické firmy, která by měla vyvinutou očkovací látku dodat.

Článek

Rakovinou děložního čípku onemocní v ČR ročně více než 1000 žen, 400 pacientek nemoci podlehne. Výskyt nemoci je v Česku pětkrát vyšší než například ve Finsku, proti západní Evropě pak dvojnásobný.

Rakovinu způsobuje lidský papillomavirus HPV, který se přenáší pohlavním stykem. Riziko vzniku nádoru zvyšuje kouření, pohlavní infekce, onemocnění imunitního systému či špatná výživa. Při léčbě se podle postupu nemoci například odstraní část čípku, děloha, vaječníky, vejcovody. Nemocné podstupují také ozařování a chemoterapii.

Aby bylo očkování co nejúčinnější a rakovině děložního čípku zabránilo, mělo by podle odborníků být plošné. Podstoupit by ho měly tedy všechny dívky, a to kolem 14. roku. "Očkovat je nutné před začátkem sexuálního života," upřesnil děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Roman Prymula, který se podílel na testování vakcíny.

V životě se s infekcí HPV setkává až 80 procent žen. S věkem sice výskyt nákazy klesá, roste ale mnohonásobně riziko vzniku rakoviny. Je známo přes 200 typů viru HPV. Za zhruba 70 procenty onemocnění jsou typy označené číslicí 16 a 18, proti nimž je vakcína namířena.

Cena vakcíny zatím není stanovena

Zatím není jasné, zda očkování skutečně plošné bude a zda ho uhradí veřejné zdravotní pojištění. Cena vakcíny totiž ještě není stanovena. Podle očekávání bude ale vysoká, pohybovat se může v řádu tisíců korun. "O plošné zavádění vakcín bojujeme. Vyspělé státy západní Evropy je zavedou prakticky okamžitě. Vůči nim budeme mít zpoždění. Za pár let ale bude očkování jistě zavedeno i tady," věří Prymula. Podle zástupce farmaceutické firmy se budou moci nechat očkovat nejen mladé dívky, ale i dospělé ženy. Očkovací látku jim bude moci lékař předepsat, budou si ji ale muset zaplatit.

Odborníci již dříve uvedli, že by se očkování mohlo týkat asi 40 000 dívek a mohlo by stát nejméně 400 miliónů korun. Přední čeští onkologové ale připomínají, že náklady na léčbu jsou pak mnohem vyšší. Choroba se navíc léčí obtížně a kvalita života pacientek je nízká.

Preventivní vakcínu proti rakovině děložního čípku mají dvě farmaceutické firmy. Jedna z nich minulý týden požádala o její registraci v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám