Hlavní obsah

Většina mužů užívajících anabolika je neplodných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Není muže, který by v koutku duše netoužil po krásném svalnatém těle. Proto mnozí hodiny tráví v posilovnách, aby se alespoň částečně svému snu přiblížili. Bohužel ne všichni spoléhají jen na svou usilovnou dřinu a snaží se celý proces urychlit, za pomocí anabolik - hormonů, jež urychlují růst svalové hmoty. Bohužel i v důsledku užívání těchto zakázaných látek začíná být stále více mladých mužů neplodných či impotentních.

Článek

Anabolické steroidy totiž sice působí v těle jako katalyzátory výstavby svalové hmoty a skutečně nárůst muskulatury urychlují, jenže zároveň jsou to velmi silné hormony působící na mužský pohlavní systém. A při nadužívání preparátů způsobují neplodnost a poruchy erekce.

„Téměř každý muž užívající anabolika vykazuje nějakou míru neplodnosti, ne zřídka jsou neplodní zcela. Denně k nám chodí pacienti, jejichž postava připomíná tělo Arnolda Schwarzeneggera před třiceti roky. A mají stejný problém, jsou neplodní,“ potvrzuje expert na neplodnost doktor Allan Pacey z Sheffield University.

Anabolika nejsou jedinou příčinou neplodností mužů. Odborníci z celé Evropy se ale shodují: Nejsou jedinou, ale jsou stále častější příčinou.

Dokonalá postava na úkor neschopnosti zplodit potomka

„Mnoho mladých mužů ve skvělé kondici věří, že má dokonalou postavu, ale nevěří absolutně, že jsou to oni, kdo jsou příčinou faktu, že jejich partnerka či manželka nemůže otěhotnět. A když je proto partnerky vyzvou, aby podstoupili vyšetření spermatu, cítí se uraženi a poníženi, jenže pak zažívají ještě větší peklo, když test odhalí, že nemají v ejakulátu téměř žádné spermie,“ varuje urolog Steve Payne z Manchesteru.

Podle Payneho většina mužů užívajících anabolika prodělává rozvrácení hladiny pohlavních hormonů. Akné, agresivita a nevysvětlitelné zoranžovění pleti při opalování jsou vedlejšími účinky užívání steroidů. Bohužel velmi častým vedlejším účinkem je také snížená produkce spermií. Mnohdy lékaři zjistí, že uživatel anabolik nemá v ejakulátu žádné spermie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám