Hlavní obsah

Vegetariánství může v těhotenství škodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Těhotné ženy, které jsou vegetariánkami a svých stravovacích návyků se nehodlají vzdát ani v době těhotenství, zřejmě ohrožují zdraví svých nenarozených dětí. Domnívá se tak Allene Lindsaye z Kalifornské univerzity, který své tvrzení podložil dlouholetým výzkumem.

Článek

Známý profesor své poznatky zveřejnil na vědecké konferenci v Los Angeles. Upozornil, že budoucím matkám s vegetariánskými návyky chybí vitamín A, zinek a vitamín B12.

Přitom nejlepším způsobem, jak tyto látky do těla dostat, je právě konzumace potravin živočišného původu a mléka. "Jsem pevně přesvědčen o tom, že těhotné ženy musejí jíst maso," konstatoval Lindsaye s tím, že maso a mléko by měly těhotné ženy konzumovat alespoň v malém množství. Jejich organismu by to podle jeho slov prospělo.

"Jsem pevně přesvědčen, že rodiče nemají právo nutit své děti, aby vedly vegetariánský život, aby těhotné či kojící ženy nejedly maso. Je totiž zcela jasné a prokázané, že toto může mít velmi neblahý vliv na dítě, které se má narodit či které je ještě v útlém věku," upozornil.

Jeho tvrzení se zakládají na dlouholetém výzkumu. Touto problematikou se Lindsay věnuje pětadvacet let, během nichž pozoroval i ostatní podobné výzkumy, které provedly odborné týmy v jiných zemích.

"Za toto období se zcela jasně ukázalo, že ve vyspělých zemích nikoli nedostatek bílkovin či nedostatek energie, nýbrž stravovací zvyklosti žen jsou příčinou toho, že v jejich těle a v těle jejich dětí je málo vitaminu A, železa, zinku a vitaminu B12," uvedl.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jste vegetarián/ka?

Anketa

Jste vegatarián/ka?
Ano
58 %
Ne
42 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1175 čtenářů.

Reklama

Související články

Mužům škodí velké množství sóji

Američtí vědci upozorňují, že příliš velké množství sóji, základ makrobiotické a vegetariánské stravy, může mít negativní vliv na zdraví mužů. Vysoký obsah...

Výběr článků

Načítám