Hlavní obsah

Vědci objevili nový hormon potlačující chuť k jídlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Trpíte chorobnou chutí na jídlo? Pak máte možná v těle nedostatek hormonu hemopressinu. Vědci z Manchester University totiž zjistili, že tato bílkovinná látka potlačuje účinně v mozku chuť na jídlo. Kdo má v těle hormonu více, nepociťuje hlad ani chuť na něco k snědku. Jeho nedostatek či absence naopak vedou k přejídání až chorobné žravosti.

Foto: Profimedia.cz

Touha občas jíst pro chuť a potěšení je ovlivňována marihuanovým systémem mozku.

Článek

„Je to nově objevená bílkovina a zatím ještě přesně nevíme, kde se u člověka v mozku projevuje. A také musíme zjistit, zda má u člověka dlouhodobý vliv na váhu. Ačkoli jsme zatím prokázali neškodnost látky u laboratorních zvířat, nemůžeme to s jistotou tvrdit u lidí,“ uvedli experti z Manchesteru.

Hormon je prý možné označit za anti-hedonistický, neboť snižuje požitek z potravy. Jeho nedostatek naopak vede k přejídání i tehdy, kdy člověk nemá hlad. Hormon tak snižuje požitek z pokrmů ale také třeba z alkoholu.

Marihuanovým systém mozku

U člověka je touha občas jíst pro chuť a potěšení a nikoli hlad ovlivňována marihuanovým systémem mozku. Je to speciální obvod v mozkové kůře, který je zodpovědný za požitky.

„Marihuanový systém je ovlivňován látkami zvanými agonisté, které se napojují na své receptory a zvyšují požitek z příjmu potravy. Jedním takovým agonistou je marihuana, která vede k tomu, čemu se říká pomlaskávání.

Když člověk hladoví, mozek zvýší hladinu přírodních agonistů. To zvyšuje hédonistické touhy, takže když pak člověk jí, má z příjmu potravy větší požitek. Naopak když se na receptory připojí antagonisté, požitek z jídla se sníží. A takovým antagonistou je právě hemopressin. Když snížíme požitek z jídla a hédonistické touhy, lidé budou jíst méně a zhubnou,“ věří doktor Garron Dodd z Manchesteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Hltání a zlozvyky při jídle vedou k obezitě

Lidé, kteří řeší pocit hladu tím, že jedí rychle až do pocitu úplné sytosti, se s třikrát větší pravděpodobností propracují k nadváze. K tomuto závěru došli...

Záhadná únava z nevhodného jídla

Cítíte se unavení a nevíte proč? Než začnete polykat vitamíny s ženšenem nebo běhat po lékařích, zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem. Příčinou potíží může...

Lidé velmi často zajídají své špatné pocity

Diety mají úspěch. Nabízejí totiž iluzi jednoduchého řešení. Při hubnutí však nejde jen o počítání kalorií. Jde daleko víc emoce. O tom se ale v žádné dietě...

Výběr článků

Načítám