Hlavní obsah

Těhotné ženy ze svého jídelníčku arašídy vyřazovat nemusí

Většina těhotných Evropanek se vyhýbá arašídům, aby jejich dítě po porodu nebylo na tyto ořechy alergické. Jenže britští vědci teď přišli se zjištěním, že takovým chováním právě šanci na alergii zvyšují. V Africe a Asii, kde matky v těhotenství hojně pojídají plody podzemnice olejné, je alergií minimum. Britští zdravotníci proto doporučují, aby si gravidní ženy arašídy občas dopřály.

Těhotné ženy ze svého jídelníčku arašídy vyřazovat nemusí

Arašídy obsahují foláty (zvláště kyselinu listovou) a bílkoviny, které děti před alergií chrání. "Je docela nápadné, že nárůst alergie na arašídy jde poněkud ve stopách zvýšeného doporučování vládou nevystavovat děti těmto plodům. V Izraeli, kde jsou arašídy docela běžnou součástí dětské stravy, počet alergií na ně nevzrůstá," prohlásil Peer Lord May z Oxfordu.

V Číně, kde jsou arašídy součástí každodenního jídelníčku, alergie na arašídy téměř neexistuje. Také v dalších asijských zemích, kde se konzumují od ranného dětství hojně, jsou reakce na ně velmi vzácné.

Zdravotníci by měli konzumaci arašídů doporučit

"V méně civilizovaných částech země, jako v západní Africe, mohou děti jíst arašídy ve věku šesti až osmi měsíců bez toho, aby se u nich vyvinula alergie na arašídy," potvrdil profesor Jonathan Hourihane z Cork University.

Podle předních britských alergologů by měli zdravotníci přestat se zastrašováním a konzumaci arašídů naopak matkám doporučit v těhotenství a během kojení.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků