Hlavní obsah

Stres a nevybraná dovolená podkopávají zdraví

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto a hlavní prázdniny se chýlí ke konci. Kdo si nevybral dovolenou, měl by tak rychle učinit. Nabádá k tomu klinický psycholog doktor Martin Kořán z pražské Nemocnice Na Homolce.

Článek

"Jsou lidé, kteří teď v létě dali přednost svým kolegům, kteří mají malé děti, aby s nimi strávili prázdniny. Ale v žádném případě by neměli dovolenou hodit za hlavu. Měli by si ji vybrat. Je to naprosto nezbytné pro jejich zdraví," říká doktor Kořán.

Vysvětluje, že neustálý shon v práci, stres z termínů plnění úkolů se nám podvědomě střádají a může nastat chvíle, kdy náš organismus už to nevydrží a selže. "Ten, kdo pracuje duševně, by dovolenou měl věnovat pohybu, rekreačnímu sportu. Kdo pracuje fyzicky, měl by odpočívat třeba s knížkou v ruce," vysvětluje doktor Kořán. Podle něj nevybraná dovolená v průběhu celého roku a neschopnost odpočívat mohou přivodit vážné zdravotní komplikace v podobě kardiovaskulárních onemocnění a dalších.

Doporučuje třeba jednu čtrnáctidenní dovolenou v roce a pak třikrát týdenní. "Většinou už máme pět týdnů dovolené. Když týdenní odpočinek spojíme i se sobotou a nedělí, pak máme vlastně devět dní, a ty k obnově sil většinou stačí. Navíc na opakovanou dovolenou se budeme vždy těšit," nabádá doktor Kořán.

V podniku to bez nás jde

Doktor Kořán vyvrací myšlenku zejména starší generace, že podnik se bez nich neobejde. "To je nesmysl. A dávno už to neplatí. Co kdyby onen pan nepostradatelný dostal infarkt? V tu ránu postradatelný je. Podnik se bez naší čtrnáctidenní nepřítomnosti určitě obejde, zvlášť když připravíme všechno tak, aby ti, kteří nás budou zastupovat, měli za nás co nejméně práce," říká doktor Kořán.

Dodává, že pouze Japonci považují svoji přítomnost v práci za nezbytnou. Vyjadřují tím lásku k továrně, podniku, úřadu. Je to sice hloupost, ale pro ně je to tradiční záležitost, kterou je třeba respektovat. My však v takové situaci nejsme," uvedl Kořán.

Dny volna pohladí tělo i mysl

Každá dovolená nebo den odpočinku doslova pohladí tělo i mysl. Ze všeho vypneme a věnujeme se svým zájmům nebo rodině. Tomu, na co většinou v pracovní dny nemáme čas. A to je pro odpočinek rozhodně dobře, protože tempo dne si určujeme sami a neurčuje nám ho někdo jiný.

Doktor Kořán se domnívá, že bychom se měli naučit poslouchat své tělo a v dnešní uspěchané době si najít čas na odpočinek. "Pro zdraví člověka je to nesmírně důležité, nehledě k tomu, že i výkonnost v práci je u odpočatého člověka vyšší než u toho, který pracuje celý rok takříkajíc nonstop." Právě takováto nonstop práce podle Kořána často vede k infarktům bez zjevné příčiny. "Přijde jako blesk z čistého nebe a dotyčný se pak diví, jak se mu to vlastně mohlo stát."

Proto odpočívat, najít si i nyní na sklonku léta čas na dovolenou a prožít ji třeba sbíráním hub nebo u moře či v lázních, je pro regeneraci sil zásadní. Když se naučíme odpočívat, budeme v kombinaci s pracovním rytmem celkově spokojenější," nabádá doktor Kořán.

To se týká i tzv. workoholiků, kteří pořád musí něco dělat a na odpočinek nikdy nemají čas. Jenže s přibývajícími lety zdravotní komplikace mohou být větší. Odpočinkem se jim do jisté míry dá předejít.

Reklama

Související články

Nedbalost i stres ubíjejí sexuální touhu

Stres, ale také třeba nedbalý vzhled jsou zabijáky sexuální touhy. Uvedli to němečtí odborníci ve své čerstvé studii. Neupravený vzhled odpuzuje 81 procent...

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Výběr článků

Načítám