Hlavní obsah

Strava bohatá na tryptofan zlepšuje náladu a bojuje s depresí

CANBERRA

Trápí vás deprese a nevíte si rady jak na ní? Pak Vám může pomoci dobré jídlo. Podle australské expertky na fyzické zdraví Caroline Longmoreové strava bohatá na tryptofan - aminokyselinu, jenž se mění v těle na serotonin, může příznivě ovlivnit náladu a duševní pohodu. tuto bílkovinu obsahují takové suroviny jako jsou fazolky mungo, humr, krocan, chřest, slunečnicová semínka, sýr cottage, ananas, tofu, špenát a banány.

Článek

Serotonin se v centrálním nervovém systému účastní především procesů, které se podílejí na vzniku nálad. Jeho nedostatek má na svědomí snížení přenosu nervových vzruchů, způsobuje tak změny nálady, celkovou depresi, případně poruchy spánku, podrážděnost až agresivitu.

Ve své knize Tajemství serotoninu doktorka Longmoreová tvrdí, že nejlepší způsob, jak dosáhnou optimální hladiny tryptofanu v těle, je řídit se pečlivě propracovaným stravovacím plánem. Vypočítává také desítky potravin s vysokým obsahem tryptofanu.

Knížka vědecké pracovnice a přírodní léčitelky Katrin Hempelové, která se vzdělávala v Austrálii, obsahuje 50 receptů, jejichž účelem je napravit nerovnováhu serotoninu bez léků. Tento systém funguje na témže principu jako selektivní inhibitory zpětného odčerpávání serotoninu (SSRI) - například populární antidepresivum Prozac.

Britský Food and Mood Project doporučuje v zájmu zvýšení hladiny serotoninu konzumaci kuřecího a krocaního masa, sardinek, lososa, čerstvého tuňáka, ořechů a semínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více lidí navštěvuje psychiatra

Každým rokem stoupá počet pacientů v psychiatrických ordinacích. Podle posledních statistik tuto odbornou pomoc vyhledává více žen než mužů.

Výběr článků

Načítám