Hlavní obsah

Slabý stisk ruky může být signálem onemocnění jater

Novinky, das

Nezdravá strava a sedavý způsob života jsou nejčastějšími viníky celé řady civilizačních chorob. Mnozí odborníci mezi ně řadí i onemocnění jater tzv. nealkoholové ztučnění jater. Podle vědců z novozélandské Aucklandské univerzity právě na toto onemocnění může upozornit slabý stisk ruky.

Foto: Profimedia.cz

Podání ruky může odhalit i onemocnění jater.

Článek

Podle stylu stisku ruky lze odhadnout postoj druhého k vám. V pracovní nonverbální komunikaci pak sebevědomí, sebejistotu a důvěryhodnost druhého. Nejhorší dojem přitom zanechávají lidé, jejichž stisk je příliš slabý. Tzv. „leklá ryba“ rozhodně o člověku neříká nic lichotivého.

Ve skutečnosti ale nemusí jít vůbec o známku nízkého sebevědomí. Jak ukázal nejnovější vědecký poznatek, slabý stisk může být i projev poměrně závažného onemocnění jater tzv. nealkoholové ztučnění jater. Pokud tento problém dotyčný nezačne včas řešit, v průběhu let mu hrozí závažný zánět a zjizvení jater, což zvyšuje riziko rakoviny a selhání jater.

15 tipů, jak udržet játra v co nejlepší kondici

Zdraví

Bohužel většina lidí vůbec netuší, že nějaký problém má, protože v počátečních fázích onemocnění nemocný nemá téměř žádné problémy. Ztučnění jater totiž není jen záležitostí obézních lidí, mohou je mít i velmi štíhlí jedinci.

Ve většině případů včas na problém upozorní běžné krevní testy, které byly dotyčnému dělány buď z preventivních důvodů, nebo v důsledku jiného onemocnění.

Jakmile se u dotyčného objeví tupá bolest v pravém horním rohu žaludku a extrémní únava, bývá často již pozdě. Znamená to, že došlo k nevratnému poškození jater.

Jaké jsou skutečné dopady alkoholu na žaludek, játra a mozek

Zdraví

O to cennější je pro vědce zjištění, že na problém dokáže upozornit i slabý stisk rukou, lékaři tak mají šanci zasáhnout dříve, než játra utrpí nevratné poškození.

Co je nealkoholové ztučnění jater
Onemocnění je způsobeno nadměrným množstvím tuku uloženého v buňkách orgánu, a to nejčastěji v důsledku obezity, inzulínové rezistence, vysoké hladiny cukru v krvi a také tuku v krvi.Může způsobit zjizvení a nevratné poškození jater a může vést k cirhóze a selhání orgánů.V časné fázi nemá většinou žádné příznaky a symptomy. Občas se objevuje bolest v oblasti jater, únava a bolest břicha.Riziko onemocnění se zvyšuje u lidí s vysokým cholesterolem, tukem koncentrovaným v oblasti břicha, spánkovou apnoe a cukrovkou 2. typu.Snížit pravděpodobnost onemocnění může zdravá strava, udržování si zdravé váhy a pravidelný pohyb.

Síla úchopu se v průběhu našeho života mění. Například muž ve věku 25 až 30 let by měl při zkoušce pevnosti v tahu dosáhnout skóre 40-50 kg (což znamená, že tato závaží může zatínat rukou) a žena stejného věku 25-30 kg.

V době, kdy dosáhnou 70 let, dojde již k poklesu skóre na 35-40 kg u mužů a kolem 20 kg u žen. Viníkem je sarkopenie neboli postupná ztráta svalové hmoty a síly v rámci stárnutí.

Sarkopenie ale může být známkou i dalších zdravotních potíží, včetně srdečních chorob, plicních problémů, a dokonce i deprese, kde se ztráta síly považuje za časnou známku vyvíjejícího se onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Co o muži prozradí jeho ruce

Ruce toho o mužích mohou prozradit mnohem víc, než si jsou ochotni přiznat. Jejich tvar, stav pokožky, ale i teplota či stisk mohou být indikátory, podle...

Myší nemoc řešte hned

Pracujete před odjezdem na dovolenou nadoraz? A na počítači? Tak pozor na syndrom karpálního tunelu, který vám může dny volna hodně zkomplikovat.

Výběr článků

Načítám