Hlavní obsah

Jaké jsou skutečné dopady alkoholu na žaludek, játra a mozek

Novinky, das

Mnozí z nás vědí, co s námi alkohol činí v okamžiku opilosti a následně po vystřízlivění. Jak moc se tento stav odráží na našem vzhledu a zdraví. Málokdo si ale uvědomuje rozsah jeho dlouhodobých škod na naší mysli a orgánech, jako jsou žaludek, játra či mozek. Podívejte se s námi na několik faktů, které byste si měli vždy připomenout v okamžiku, když si naléváte další sklenku vína.

Foto: Profimedia.cz

Co byste si měla vždy připomenout v okamžiku, když si naléváte další sklenku vína?

Článek

Játra

Játra pomáhají detoxikovat tělo a zpracovávat všechny toxiny v těle. Pokud dojde v důsledku alkoholu k jejich poškození, má to téměř vždy velmi negativní vliv na náš organismus.

„Chronická konzumace alkoholu může nevratně poškodit játra a jejich funkčnost. Zvyšuje také riziko zánětu jater, jejich zjizvení až cirhózu a celou řadu dalších onemocnění,” vysvětluje pro Daily Mail česká odbornice na výživu Gabriela Peacock.

Mysl

Dlouhodobé nadměrné užívání alkoholu může také poškodit centrální nervový systém, ale i čelní lalok mozku, který ovlivňuje emoce, krátkodobou paměť a koordinaci.

„Zatímco jednorázové užití alkoholu může mít dočasně pozitivní dopad na naši náladu tím, že ztrácíme zábrany a nepřipouštíme si žádný stres, z dlouhodobého hlediska našemu duševnímu zdraví velmi škodí,” upozorňuje odbornice.

Mozek spoléhá na velmi křehkou rovnováhu všech chemických látek a alkohol právě tuto rovnováhu narušuje a v negativním slova smyslu ovlivňuje naše myšlenky, pocity a činy.

Spánek

Přestože jedna sklenička alkoholu může občas pomoci k lepšímu spánku, pravidelné pití se již negativně odráží na kvalitě spánku. Člověk se pak cítí unavený a zpomalený.

Alkohol totiž narušuje REM spánek, v němž tělo regeneruje. Jakmile se člověk opije, obvykle upadá rovnou do hlubokého, bezesného spánku. Sny a REM fáze spánku tedy přicházejí až v okamžiku, kdy tělo začne alkohol odbourávat, tudíž příliš pozdě na to, aby se tělo stihlo zregenerovat.

Navíc alkohol způsobuje pozastavení vylučování hormonu vasopresinu z mozku, což má za následek, že ledviny neabsorbují tekutiny, které putují do močového měchýře a člověk pak musí chodit i v noci častěji na záchod.

Žaludek

Metabolismus alkoholu může také významně narušit rovnováhu krevního cukru a to tak, že vyčerpá zásoby glykogenu či sacharidů. Glykogen je přitom pro naše tělo důležitým zdrojem energie.

„Pokud člověk příliš pije, organismus vyčerpá veškerou energii na metabolismus alkoholu a už mu nezbývá na další činnost. Člověk tak dostává brzy hlad a zkonzumuje pak mnohem víc jídla než bez alkoholu,” dodává Peacock.

Alkohol zároveň tělo dehydratuje, jelikož působí jako silné diuretikum (prostředek k odvodnění organismu). Člověk tak chodí častěji na záchod a víc se potí. Navíc u někoho může nadměrná konzumace alkoholu způsobit i záchvaty průjmu.

Jak se vypořádat s dopady alkoholu na organismus?

V první řadě se snažte tělo co nejrychleji zavodnit. Čistá voda je navíc neocenitelná při detoxikaci, a tedy při vyplavování toxinů z těla, což ocení především vaše játra.

Do jídelníčku pak zařaďte spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. „K obědu si dopřejte například těstoviny se špenátem či wrap s hlávkovým salátem, místo svačiny si dejte kapustový snack či cokoliv jiného, co neobsahuje klasickou pšeničnou mouku, bílé pečivo a hodně cukru,” uzavírá téma odbornice.

Reklama

Související témata:

Související články

Alkohol je kalorická bomba

Skleničky s vínem o sebe cinknou a zajiskří v nich světla vánočního stromku. Kdo by se na to netěšil. Tím to ale obvykle nekončí. Lednice mnoha lidí jsou...

Výběr článků

Načítám