Hlavní obsah

Rybí tuk jako přirozený zdroj omega mastných kyselin

Novinky, Dana Sokolová

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli každý týden zkonzumovat minimálně 1-2 porce ryb. Kromě lehce stravitelných bílkovin totiž ryby obsahují celou řadu vitaminů, a pak také omega-3 mastných kyselin, které sehrávají důležitou roli v prevenci celé řady nemocí, přičemž v jídelníčku Čechů právě tyto esenciální kyseliny často chybí.

Foto: Profimedia.cz

Omega-3 mastné kyseliny sehrávají důležitou roli v prevenci celé řady nemocí.

Článek

Omega-3 mastné kyseliny si organismus sám nedokáže vyrobit, a proto je musíme přijímat v jídle. Děje se tak především díky rostlinné stravě, a pak také pravidelnou konzumací ryb, a to zejména těch s obsahem tuku nad 10 % - tedy těch žijících ve studené vodě severských moří. Právě chlad a slaná voda ovlivňují koncentraci této esenciální kyseliny v rybím mase.

Patří sem například losos, tuňák, sardinky, makrela, ančovičky či některé mořské plody a kaviár.

Průměrný Čech sní přitom za rok jen necelých šest kilo ryb, což se pak často odráží právě v nedostatku omega-3 mastných kyselin, a tedy i na jejich zdravotním stavu.

Deset důvodů, proč si oblíbit středomořskou dietu

Zdraví

Proč jsou pro nás omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku tak důležité?

Rybí olej je ze zhruba 30 % tvořený omega-3 mastnými kyselinami, zatímco zbylých 70 % připadá na ostatní tuky. Surový a nezpracovaný rybí olej navíc obsahuje i vitaminy A a D.

Hlavními omega-3 mastnými kyselinami v rybím oleji jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Hlavní omega-3 mastná kyselina v potravinách rostlinného původu je kyselina alfa linolenová (ALA).

Kyselina eikosapentaenová (EPA): Nejznámější omega-3 mastná kyselina pomáhá tělu syntetizovat chemické látky podílející se na srážení krve a zánětu. Ryby získávají EPA z řas, které konzumují.

Kyselina dokosahexaenová (DHA): Tato omega-3 mastná kyselina je klíčovou součástí spermií, srdce, sítnice a mozkové kůry. Je také přítomna v mateřském mléce.

Kyselina alfa linolenová (ALA): Nachází se především v různých typech semínek (chia, lněná, konopná), ořechů (především vlašské) a také vícero typech rostlinných olejů. Podobně jako EPA pomáhá organismu regulovat srážlivost krve, budovat buněčné membrány v mozku a redukovat zánětlivé procesy, jen v menší míře.

Které potraviny mají více nezdravých tuků

Zdraví

Prevence nemocí a zdravotních potíží

  • Oběhový systém

Omega-3 mastné kyseliny velmi pozitivně působí na oběhový systém. „Zpomalují rozvoj aterosklerózy a snižují hustotu krve i tvorbu krevních sraženin,“ upozorňuje Jaroslav Macášek, primář 4. interní kliniky VFN v Praze.

„Působí také proti zánětu, který spouští kornatění cév, zlepšují pružnost těchto cév a pozitivně ovlivňují i krevní tlak. Snižují rovněž riziko arytmií,“ dodává.

  •  Mozkové funkce

Zlepšují poznávací funkce, mezi které patří paměť, soustředění, pozornost, řeč, schopnost pochopit určité informace atd. Největší prospěch z nich mohou mít děti a senioři.

  • Autoimunitní nemoci

Snižují riziko, nebo mírně zlepšují stav některých autoimunních nemocí: roztroušené sklerózy, Crohnovy choroby, revmatoidní artritidy, lupénky atd.

Podporují totiž tvorbu prostaglandinů s protizánětlivým účinkem a někdy zlepšují účinky klasických léků, které zánět tlumí.

Cholesterol má v těle důležitou roli, v nadměrném množství ale škodí

Zdraví
  • Psychické potíže

Mají lehce antidepresivní účinky, podporují účinky antidepresiv a někdy snižují potřebu jejich dávky.

  • Osteoporóza

Zlepšují vstřebávání vápníku ze střeva a jeho ukládání do kostí. Zvyšují tak jejich pevnost. „Lze je tedy pokládat za součást prevence osteoporózy,“ upozorňuje Macášek.

  • Oslabená imunita

Podporují imunitu, které pomáhají lépe zvládat různé výkyvy. Zkracují také trvání zánětlivých procesů a ve spolupráci s vitaminem D zlepšují imunitní bariéru našeho organismu.

  • ADHD

Přispívají k omezování projevů ADHD, zejména pak nesoustředěnosti, neklidu a horší paměti, také podporují schopnosti se učit. Mohou též mírnit projevy agresivity.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které zvyšují koncentraci

Čím dál tím víc firem přechází na práci z domova. Kvůli novým nařízením navíc zůstáváme doma více, a to samé platí i pro naše děti. Stejné pracovní prostředí...

Výběr článků

Načítám