Hlavní obsah

Rostlinné hamburgery sice chrání planetu, ale zdravější být vůbec nemusí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vegetariánské hamburgery jsou po celém světě stále populárnější. Do svých jídelníčků je zařazují i renomované restaurace. Čím víc se ale šéfkuchaři snaží přiblížit chuti skutečného masa, tím míň mají vegetariánské hamburgery se zdravým jídelníčkem společného.

Foto: Profimedia.cz

Veganské hamburgery

Článek

Problém vegetariánských hamburgerů spočívá především v dochucovadlech, která mají přiblížit chuť masa, stejně tak barviva, jež mají napodobit jeho barvu. V USA je například k dochucení hamburgeru používána geneticky upravená verze dvojmocného (hemového) železa ze sójových rostlin, která má napodobit hemové železo od zvířat.

Lidé by měli vědět, že pokud je do burgeru přidán např. kokosový olej, může být úplně stejně kalorický, jako burger z hovězího masa a zároveň obsahovat i podobné množství nasycených mastných kyselin. Jedinou jejich výhodou tak zůstane nulový obsah cholesterolu.

Mnohem zdravější variantou hovězího a rostlinného burgeru je tak krůtí burger, případně obilný burger, který se ale nesnaží napodobit chuť masa. Obilné burgery jsou totiž nejčastěji vyráběny z cibule, mrkve, hub, cukety, zelené či červené papriky, quinoy a hnědé rýže.

Některé rostlinné burgery navíc obsahují i několikanásobně více soli než masité varianty a ve skutečnosti se může jednat o vysoce průmyslově zpracované potraviny. Při nákupu již předem připravených burgerů je tak o to důležitější číst složení výrobku.

„Chcete-li tedy chránit planetu a zároveň volit zdravější variantu burgerů, pak vsaďte na zeleninové placky, které budou vyrobeny ze skutečné zeleniny a po zelenině i chutnat. Zároveň nebudou přesolené a budou mít i přirozenou barvu,” doporučuje pro CNN odbornice na výživu Lisa Drayerová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Zkoušeli jste rostlinné hamburegery?
Ano, po chuťové stránce jsou dokonce lepší než z masa
15 %
Ano, s chutí masa, naštěstí neměli nic společného
2 %
Ano, ale ne všechny mi chutnali
5,6 %
Ano, žádné mi nechutnali
2,9 %
Ne, ale hodlám to brzy napravit
6,7 %
Ne, jsem prostě masožravec
36,5 %
Ne, jsem alergický/á na soju a jen málokterý ji neobsahuje
2,7 %
Ne, hamburgery jako takové vůbec nemusím
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 447 čtenářů.

Reklama

Související články

Pravdy a mýty o potravinách

Názory na to, jaké potraviny nebo nápoje jsou pro nás prospěšné, a jaké ne, se v průběhu let mění. A to i ty založené na vědeckých studiích. Naše poznání se...

Nezdravá strava je stejně návyková jako drogy

Řekne se to velmi snadno - stačí omezit nezdravé jídlo a hubnutí jde samo. Jenže vzdát se některých nezdravých dobrůtek není tak snadné, jak se na první pohled...

Výběr článků

Načítám