Hlavní obsah

Nezdravá strava je stejně návyková jako drogy

Novinky, das

Řekne se to velmi snadno - stačí omezit nezdravé jídlo a hubnutí jde samo. Jenže vzdát se některých nezdravých dobrůtek není tak snadné, jak se na první pohled zdá, což nyní potvrzují i američtí vědci. Podle nich je nezdravá strava stejně návyková jako drogy. Jakmile se tak pokusíte o změnu jídelníčku, budete mít i podobné abstinenční příznaky jako drogově závislí. Kromě neustálé chuti na jídlo vás mohou potrápit i bolesti hlavy a výkyvy nálady. Zlepší se to obvykle až po pěti dnech.

Foto: Profimedia.cz

Až 98 % všech lidí, kteří začínají jíst zdravě, první dny přepadají pocity smutku a únavy.

Článek

„Nezdravé, tzv. průmyslově zpracované potraviny, kam se řadí i pochoutky z fast foodů, chipsy a podobné dobrůtky, mohou být stejně návykové jako cigarety a další drogy. Jakmile tedy začnete snižovat jejich dávky, začnou se u vás objevovat symptomy podobné abstinenčním příznakům,” vysvětlila pro Daily Mail jedna z autorek studie, doktorka psychologie Erica Schulteová z americké University of Michigan.

Vědecké studie se zúčastnilo 231 lidí ve věku 19 až 68 let. Účastníci měli během roku snížit množství zkonzumovaných nezdravých potravin. Pokud to některému z nich činilo problémy a několikrát se pokusil s dietou skoncovat, musel to oznámit a podat podrobné vysvětlení o svých zkušenostech.

Nejhůře se lidé cítili mezi druhým a pátým dnem od začátku změny jídelníčku. Téměř 98 % z nich přitom uvedlo, že je přepadaly pocity smutku, únavy, zvýšené podrážděnosti a pak také záchvaty chutí. Po uplynutí této doby se ale vše začalo zlepšovat.

Podle vědců byl průběh velmi podobný pokusům s ukončením kouření či užívání jiných „drog”.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám