Hlavní obsah

Riziko onemocnění rakovinou stoupá s počtem sexuálních partnerů

Novinky, lin

V dnešní uspěchané době jdou vztahy často stranou a k ukojení potřeb slouží takzvané jednorázovky. Počet sexuálních partnerů tak může velmi snadno narůstat. Z pohledu morálky se nejedná o nic výjimečného, je zcela na každém jedinci, jaké číslo má na kontě. Daleko závažnější roli ale může hrát hledisko zdravotní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávná studie uveřejněná v časopise BMJ Sexual and Reproductive Health měla za účel zjistit, jak souvisí počet sexuálních partnerů s rizikem rozvoje rakoviny. Výzkumu se zúčastnilo celkem 2537 mužů a 3185 žen z Velké Británie.

Všem bylo nad padesát let, přičemž průměrný věk byl 64 let. Kategorie byly rozděleny na 0-1 sexuálních partnerů, 2-4, 5-9 a 10 a více.

Výsledky ukázaly, že se zvyšováním počtu sexuálních partnerů se zvyšovalo i procento jedinců s diagnózou rakoviny. U žen, které uvedly, že měly 10 nebo více partnerů, byla o 91 % vyšší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována rakovina, oproti ženám, které neměly žádného nebo jen jednoho.

Pět tipů na to, jak si užít ještě lepší sólo sex

Vztahy a sex

Alarmující hodnoty se ukázaly i u mužů. Ti, kteří přiznali alespoň 10 sexuálních partnerek, měli o 69 % vyšší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou oproti mužům z první skupiny.

„Očekávali jsme, že bude existovat souvislost mezi počtem sexuálních partnerů a rizikem rakoviny, protože již předchozí výzkum ukázal, že pohlavně přenosné infekce (STI) mohou vést k několika druhům rakoviny,“ říká spoluautor studie Lee Smith pro Health.

To ale neznamená, že by lidé neměli mít sex. Ostatně tato aktivita vede ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob, vyšší kvalitě života, většímu požitku ze života a celkově k lepšímu zdraví.

„Studie navíc potvrdila, že studijní subjekty, u nichž se vyvinula rakovina, častěji pijí a kouří, což je také spojeno s vyšším rizikem rakoviny. Takže příčiny mohou být provázané,“ uvádí situaci na pravou míru Smith a dodává, že riziko onemocnění rakovinou souvisí i se sexuálně přenosnými chorobami, proto je dobré při častém střídání partnerů vsadit na ochranu v podobě kondomu a vakcínu proti HPV.

Reklama

Související témata:

Související články

Když ve spokojeném vztahu nemáte chuť na sex

Vymlouváte se na bolest hlavy a únavu? Nebo už na výmluvy nemáte energii a jednoduše jste partnerovi řekla, že na sex nemáte náladu? Ať už je vám povědomý...

Pět věcí, které muži tají před ženami

Podle romantické představy by ve vztazích neměla být tajemství. Pravdou ale je, že jen málokteří partneři o sobě vědí úplně všechno. Co před svými partnerkami...

Jak si užít sex během tropických dnů

Máte pocit, že se vaše sexuální aktivita v posledních dnech snížila? Na vině je pravděpodobně vlna veder, která způsobila, že na fyzickou aktivitu jménem sex...

Výběr článků

Načítám