Hlavní obsah

Revmaden pomůže odhalit chronická zánětlivá onemocnění zad

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě vám nebylo 40, a přesto vás dlouhodobě bolí záda, a někdy dokonce tak, že se budíte nad ránem bolestí a nemůžete dospat? A vše se zlepší až na základě pohybu a zvýšené fyzické aktivity? Pak je velmi pravděpodobné, že patříte mezi 150 tisíc Čechů, kteří trpí zánětlivým revmatickým onemocněním zad – ankylozující spondylitidou neboli Bechtěrevovou chorobou. A právě na zjištění tohoto onemocnění se zaměří 10. října tzv. Revmaden.

Foto: Profimedia.cz

Podceňovat dlouhodobé bolesti zad se nevyplácí.

Článek

V sobotu 10. října od 10 do 18 hodin se mohou všichni zájemci v Praze v OC Chodov a v Ostravě v Avion Shopping Parku přijít zdarma otestovat a zkonzultovat svůj zdravotní stav s revmatologem. Ten je v případě nutnosti doporučí k dalšímu vyšetření na odborném pracovišti.

Včasná diagnóza je klíčová

Bechtěrevova choroba postihuje zejména mladé muže mezi 30. až 40. rokem. Ale týkat se může i žen. Projevuje se zánětem v oblasti meziobratlových kloubů páteře, jenž ve svém důsledku vede ke kostnatění vazů a srůstům mezi jednotlivými obratli. Postihnout může ale i velké periferní klouby či úpony šlach. Protože se jedná o systémové onemocnění, může se zánět rozvinout i mimokloubně – nejčastěji v očích, na kůži či ve střevech.

„Dolní část páteře postupně stále více tuhne a stává se nehybnou, zejména v klidových obdobích. Typicky se stavy bolesti zhoršují ve 2. fázi noci – tedy nad ránem – či v situacích přes den, kdy člověk nemá moc pohybu, například při řízení auta,“ vysvětluje prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc., z Revmatologického ústavu v Praze.

„Nemoc má plíživý začátek. Přes den se zlepšuje fyzickou aktivitou, a právě proto ji hodně mladých mužů podceňuje. Bolest zad i hrudníku přisuzují ve svém věku spíše mechanické příčině a chronickou únavu dávají na vrub vysokému pracovnímu tempu,“ dodává prof. Pavelka.

Pokud se diagnóza protahuje a zánět se v těle neléčí, může dojít k nevratným poškozením páteře a až u poloviny pacientů k invalidizaci. Lékem první volby jsou nesteroidní antirevmatika, která především zmírňují bolest a ztuhlost a mají mírný protizánětlivý vliv. Jejich dlouhodobé užívání je však u části pacientů spojeno s výskytem nežádoucích účinků. Glukokortikoidy a chorobu modifikující léky jsou účinné pouze v ovlivnění periferních projevů nemoci.

Pacientům s vysokou aktivitou onemocnění, u kterých dosavadní terapie selhala, je určena biologická léčba, která je dnes poskytována ve 29 centrech biologické léčby po celé republice. Nedílnou součástí léčby jsou ale i nefarmakologické přístupy v podobě pravidelného cvičení, rehabilitace či psychoterapie.

Reklama

Související články

Životní styl urychluje stárnutí páteře

Do výčtu civilizačních chorob, které vznikají kvůli našemu nezdravému životnímu stylu, patří vedle kardiovaskulárních či onkologických onemocnění rozhodně...

Výběr článků

Načítám