Hlavní obsah
Henri vejce Foto: Petr Hloušek, Právo

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Naše studená kuchyně bývala kulinárním pojmem doma i ve světě. Do slavného Paukertova lahůdkářství se chodívalo na luxusní chlebíčky, aspiky či paštiky. Osobnosti jako Lippert či Linka psaly českou gastronomickou historii.

Henri vejce Foto: Petr Hloušek, Právo
Recepty na naše legendy studené kuchyně

Ani v běžných rodinách se žádná oslava neobešla bez nádherné obložené mísy, bez jednohubek. Pravda, jednohubkám se dnes říká kanapky, sortiment se rozšířil o módní položky, ale tradice vstává z popela. Naštěstí, protože v této oblasti máme opravdu na co být hrdí.

Dnes si můžete vyzkoušet čtyři recepty spolu se špičkovou salátkou, paní Jindřiškou Šindelářovou, zakladatelkou Libeřských lahůdek.

Henri vejce

INGREDIENCE
  • 10 vajec
  • 1,5 kg bramborového salátu
  • 10 plátků šunky
  • 10 plátků salámu Herkules
  • 1 rajče
  • 10 plátků salátové okurky
  • 10 plátků žluté papriky
  • 100 g salátu biondo
  • 300 g majonézového přelivu (majonéza rozmíchaná s troškou okurkového láku)

POSTUP:

  • Na každou porci dejte do misky 150 g bramborového salátu.
  • Na salát položte dvě půlky vajíčka a přelijte je majonézou.
  • Vejce ozdobte kornoutky ze šunky a salámu, dozdobte plátkem rajčete, papriky, okurkou a salátem.

Šunka v aspiku

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
Na náplň
  • 200 g dušené šunky
  • 500 g bramborového salátu
  • 30 g sterilované kapie
  • 50 g sterilovaných okurek
  • 70 g vajec uvařených natvrdo
  • kudrnka
 Na 1,8 l aspiku
  • 60 g želatiny
  • 140 g octu
  • 80 g cukru
  • 20 g soli
  • 1,5 l vody

POSTUP:

  • Nejprve si připravte aspik: do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte všechny přísady. Pomalu rozmíchejte, přiveďte k varu, ale dál již nevařte. Nechte zchladnout, ne úplně ztuhnout.
  • Plátky šunky rozložte, položte na ně bramborový salát a zabalte rolky.
  • Do mísy (pekáče) vlijte aspik (vrstvu asi 1 cm) a nechte ho ztuhnout.
  • Na aspik položte rolky ze šunky a opět zalijte aspikem.
  • Po ztuhnutí dolijte aspiku takové množství, aby byly rolky zakryté.
  • Po ztuhnutí na rolky položte kapie, okurky nakrájené do vějířku, plátky vajec a kudrnku.
  • Opatrně zalijte zbylým aspikem.
  • Po zchladnutí nakrájejte, nejlépe vroubkovaným nožem.

Brioška šunková

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE 
Na briošky
  • 200 g hl. mouky
  • 40 g mléka
  • 15 g droždí
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 g sádla
Na náplň
  • 60 g másla (vyšlehané se špetkou soli)
  • 260 g šunky
  • 150 g vařených vajec
  • 40 g červené papriky

POSTUP:

  • Briošky: vlažné mléko smíchejte s droždím a cukrem a nechte vzejít kvásek, přimíchejte mouku, sůl a sádlo a nechte v teple vykynout.
  • Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na malé nudličky (35 g těsta na jednu briošku).
  • Pečte 12 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.
  • Zchladlé briošky podélně rozkrojte, namažte vyšlehaným máslem, na ně položte plátky šunky.
  • Doprostřed vložte kolečko vejce a na ně plátek červené papriky. Briošku zakryjte seříznutým vrškem.

Salát à la krab

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 400 g tyčinek surimi
  • 400 g majonézy
  • 20 g citronové šťávy
  • 20 g cukru

POSTUP:

  • Tyčinky surimi nasekejte na malé kousky.
  • Smíchejte s majonézou, dochuťte citronovou šťávou a cukrem.
  • Řádně promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Salát můžete podávat v miskách či vinných sklenkách anebo namazat na chlebíčky.


yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků