Hlavní obsah

Reakce na stres ovlivňuje celkové zdraví člověka

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stresu zažíváme během dne opravdu dost. V práci, při cestě hromadnou dopravou, doma. Čím více stresu, tím negativnější vliv na naše zdraví má. Jak ale odborníci upozorňují, stres jako takový škodí lidskému zdraví rozhodně méně, než jak na něj reagujeme.

Foto: Profimedia.cz

Neustálé nervování i kvůli maličkostem, které by se daly přejít v klidu, srdci neprospívá.

Článek

Na vypjaté situace reaguje každý člověk jinak. Někdo se při sebemenším problému hroutí nebo naopak tzv. ´bouchne´, jiným to trvá déle. Jedno mají všichni společné - stresu se nevyhnou. Mohou ale rozhodnout o tom, jak bude ovlivňovat jejich život.

Jak odborníci dokládají, nepřiměřené reakce a především pak negativní emoce jsou oním faktorem, který se na zdraví člověka podepisuje nejhůře, upozorňuje server Express.

Studie zveřejněná v časopise Psychosomatic Medicine zkoumala přímý vztah mezi proměnlivostí srdeční frekvence a každodenními stresujícími událostmi. Jako měřítko použili vědci měřitelné rozdíly v srdeční frekvenci více než 900 dobrovolníků (35 - 85 let). Ty jim pak ukázaly, jak moc stres, respektive reakce na něj, ovlivňuje srdeční činnost a s tím spojené riziko srdečních potíží v budoucnu.

Lepší občas bouchnout, než se trvale nervovat 

Odborníci podle výsledků zjistili, že lidé, u kterých naměřili větší rozdíly v srdeční frekvenci, se dají považovat celkově za zdravější. Zdá se totiž, že na běžné každodenní problémy reagují mnohem lépe, a tím také čelí menšímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Naopak u lidí, kteří se nervují téměř neustále, bez rozdílu toho, jak ´důležité´ stresory na ně působí (zácpa na silnici, fronta v obchodě, problémy v práci), srdeční činnost nevykazuje výraznější rozdíly. Jsou tak více ohroženi srdečními onemocněními nebo předčasným úmrtím.

„Vyšší proměnlivost srdeční frekvence je pro zdraví lepší, protože odráží schopnost reagovat na výzvy. Lidé s nižší proměnlivostí mají naopak prokazatelné vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění,” potvrzuje autorka studie Nancy Sinová z univerzity Penn State v Americe.

„Věříme, že tento výzkum nám pomůže veřejnost upozornit na nutnost zlepšení celkové pohody v každodenním životě, a to na podporu vlastního zdraví,” dodala Sinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Stres a hubnutí nejdou dohromady

Odborníci tvrdí, že stres a hubnutí rozhodně nejdou dohromady. Proč? Vystresovaným lidem se totiž prý zvyšuje hladina hormonu hladu a naopak omezuje sekrece...

Co má vliv na délku života

Muži umírají dříve než ženy, říkávalo se kdysi. Jenomže možná tomu už brzy tak nebude. Nové průzkumy totiž ukazují, že moderní ženy, které se snaží být nejen...

Výběr článků

Načítám