Hlavní obsah

Rakovina změnila nadějného sportovce k nepoznání

Novinky, ema

Dvaadvacetiletý Neil Vines ztratil kontakt se svou bývalou spolužačkou Joannou Meadowsovou před deseti lety. Tehdy, když oba byli ještě děti, nikdo netušil, že je opět svede dohromady velmi vážná a zákeřná nemoc. Díky sociální síti, kde se mladá žena dozvěděla o nemoci svého bývalého spolužáka, k sobě znovu našli cestu. Joanna svými činy ohromila nejen Neila, ale i širokou veřejnost. Je mu velkou oporou v nejtěžších chvílích jeho života.

BEZ KOMENTÁŘE: Momentky z léčby Neila Vinese

 
Článek

Byl mladý, úspěšný, pracoval jako osobní trenér na Krétě, žil svůj život naplno. Když mu bylo devatenáct let, podrobil se vyšetření kvůli bolestem hlavy a krční páteře. Diagnóza byla zdrcující – nádorové onemocnění mozku (medulloblastoma) s rozšířením do páteře. Pro Neila samotného i pro jeho rodinu to byl obrovský šok.

Tento typ onemocnění je velmi invazivní a na rozdíl od většiny nádorů na mozku se šíří mozkomíšním mokem a často metastazuje do různých částí mozku či páteře.

Po absolvování léčby, kdy mladý muž přišel o svou vypracovanou postavu a byl částečně omezen i v pohybu, se ale opět začal dostávat do formy a zlehka posilovat. Další rána ovšem přišla v listopadu roku 2013, kdy byl objeven další nádor.

Foto: Profimedia.cz

Neil a Joanna jako děti.

Foto: Profimedia.cz

Mladý muž byl nadějným sportovcem a pracoval na Krétě. Kvůli nemoci se ale vrátil do Velké Británie.

V červenci minulého roku, kdy na internet vložil video se svým příběhem, napsal, že prochází šest měsíců trvající chemoterapií. Léčba má ale drastické následky. Přestože mladý muž s rakovinou bojuje zatím úspěšně a na účet na své sociální síti dává spoustu motivačních a emocionálních videí, kdysi vysportovaného a krásného Neila by poznal málokdo.

Druhý nádor mu zasáhl a poškodil míchu natolik, že se v současné době nemůže postavit na nohy. Nosí pásku přes oko, na které kvůli nemoci téměř nevidí. Trpí i dalšími vedlejšími účinky a kvůli léčbě steroidy znatelně přibral na váze.

„S Neilem jsme se seznámili ve školce, ale i přestože jsme se spolu několik let neviděli, jeho příběh mě velmi zasáhl. Proto jsem ho kontaktovala,“ řekla Joanna pro Daily Mail. Spolužáci se spojili na sociální síti a brzy se sešli, trávili spolu volný čas a tím si mezi sebou vytvořili silné přátelské pouto.

Foto: Profimedia.cz

Neil v počátcích nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Neil se svou kamarádkou Joannou po absolvování první operace a chemoterapie.

Na podporu svého přítele se Joanna rozhodla, že si oholí vlasy a vyjádří tak svůj obdiv toho, jak se Neil se svou nelehkou životní situací pere. „Neil je mou inspirací, změnil můj pohled na život.“

Díky tomu, že se ostříhala dohola, pomohla získat Neilovi finanční prostředky na charitu The Teenage Cancer Trust, která ho provází po celou dobu jeho nemoci. Zatím se podařilo získat necelých padesát tisíc korun, ale oba dva doufají, že zveřejněním Neilova příběhu se počet dárců i finančních prostředků ještě zvýší. „Joanna mi pomohla projít nejtěžšími chvílemi mého života,“ řekl Neil.

Foto: Profimedia.cz

Neil a Joanna poté, co si na podporu svého přítele rozhodla oholit hlavu. Neil po diagnostikování dalšího nádoru zůstal na vozíku.

Oba se těší na další měsíce a všichni doufají, že se Neilův zdravotní stav bude jenom zlepšovat. On sám věří, že se mu brzy podaří dostat se zpět na nohy, aby mohl znovu začít aktivně sportovat. „Doufáme, že je to konec Neilovy cesty s rakovinou, že už se žádné další nádory neobjeví,“ dodala jeho kamarádka.

Neil Vines popsal svou strastiplnou cestu i v knize, kterou pojmenoval Powerful Beyond Measure. Ta by měla být do měsíce v prodeji. „Moc se na to těším,“ říká Neil.

Foto: Profimedia.cz

Neil Vines dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám