Hlavní obsah

První příznak covidu-19 lidé často pocítí na toaletě

Horečka, suchý kašel, únava či ztráta čichu a chuti. To jsou nejběžnější příznaky provázející onemocnění covid-19. Stále častěji však lékařské studie potvrzují, že mnoho lidí se s úplně prvním příznakem setká na toaletě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O problémech s trávicím systémem se v souvislosti s covidem-19 nemluví příliš často. Většinou je tento příznak označován za méně obvyklý, podobně jako například zánět spojivek, bolest hlavy či bolest v krku.

V časopise American Journal of Gastroenterology však byla publikována lékařská studie, která zkoumala několik stovek pacientů s koronavirem – všichni přitom měli lehký průběh. Vědci odhalili, že celá čtvrtina z nich měla pouze zažívací problémy, další třetina vedle zažívacích ještě dýchací obtíže. Zhruba u pětiny lidí se pak jako vůbec první příznak objevil průjem.

Koronavirus vs. medicína: Léčba nemoci covid-19 zatím pouze tlumí příznaky

Koronavirus

To jinými slovy znamená, že drtivá většina ze sledovaných pacientů skutečně zaregistrovala jeden z prvních příznaků onemocnění covidem-19 na toaletě.

Studie publikovaná v American Journal of Gastroenterology přitom není vůbec ojedinělá. Vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii také konstatovali, že problémy trávicího systému jsou častým projevem doprovázejícím koronavirus. Další studie vědců z Pekingu dokonce gastrointestinální komplikace odhalila u 79 procent lidí trpících covidem-19, jak uvedl server AAzdraví.cz.

Češi upozorňovali na zažívací problémy již loni

Na spojitost se zažívacími problémy a koronavirem upozorňovali přitom v minulosti i čeští lékaři. „Pacienti s covidem-19 mají obvykle horečku a respirační obtíže, nicméně u některých to mohou být také gastrointestinální projevy s průjmem, zvracením a bolestmi břicha,“ uvádí ve společné práci z května loňského roku odborníci Pavel Chalupa a Hanuš Rozsypal z Kliniky infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce.

Průjem může být podle nich „jedním z počátečních příznaků této infekce a v některých případech se může objevit dokonce dříve než horečka nebo respirační příznaky“.

„Podobně jako u dospělých byly gastrointestinální příznaky pozorovány také v souboru 171 pediatrických pacientů s covidem-19. Průjem se vyskytl u 15 (8,8 %) a zvracení u 11 (6,4 %) z těchto dětí,“ citoval jejich práci server Infekce.cz.

Další příznaky onemocnění

Mezi další příznaky, na které by si lidé měli dávat v souvislosti s koronavirem pozor, patří kromě výše uvedených také vyrážka na těle nebo barevné změny na prstech rukou nebo nohou. Tyto symptomy sice nejsou tak časté jako horečka, suchý kašel, únava či ztráta čichu, ale u pacientů s covidem-19 se také objevují.

Mezi další potvrzené příznaky patří dýchací obtíže nebo dušnost, bolest nebo tlak na hrudi, či dokonce ztráta řeči nebo schopnosti pohybu. Pokud se tyto závažné příznaky objeví, měli by lidé neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám