Hlavní obsah

Profesor Pafko: moderní medicína je fabrická

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Moderní medicína je fabrická, prohlásil v úterý v pražské nemocnici Motol při oslavě sedmi let tamní třetí chirurgické kliniky její přednosta profesor Pavel Pafko. "Dnes už nemůžeme mluvit o všeobecném lékařství. Specializace je v každém oboru velice nutná a u nás zásadní," uvedl Pafko.

Foto: Jan Řehounek
Článek

"Před léty vyrábělo auto patnáct lidí a dnes to jsou tisíce. Stejně tak je to s péčí o pacienta. Dřív na ni stačil jeden lékař, dnes se musí spojit mnoho lékařů nejrůznějších profesí," vysvětlil Pafko. Dodal, že vše je v zájmu pacienta a že pacient v tomto procesu nesmí ztratit svoji identitu.

Moderní zázemí pro pacienta

Profesor Pafko, který proslul operací zhoubného nádoru u bývalého prezidenta Václava Havla, přešel se svým týmem před sedmi lety z Londýnské ulice v Praze do moderního modrého pavilónu v Motole. "Připadali jsme si jako Kolumbus. Nenašli jsme zde finanční bohatství, ale jiné, důležitější, bohatství, zázemí nejmodernější medicíny pro pacienta," řekl Pafko.

Právě zde byla provedena první transplantace plic v České republice, kterou provedl profesor Pafko. V současnosti se jich provádí asi deset ročně, klinika by ale ráda těchto výkonů dělala dvacet za rok. Protože je nedostatek dárců, chystá program odběru plic od zemřelých, kterým ještě bije srdce. Nyní se plíce odebírají těm zemřelým, kteří jsou za ně prohlášení při odumření mozku.

Klinika je také průkopníkem tzv. jednodenní chirurgie, kdy pacient ráno přijde na operaci například kíly a ještě ten den odchází do domácího léčení.

Pafko si posteskl, že v medicíně se v současnosti určuje, kolik výkonů se musí udělat, aby se splnily ekonomické ukazatele. Věří, že finanční stabilizace českého zdravotnictví pomůže tento nešvar odstranit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám