Hlavní obsah

Proč jíme, i když nemáme hlad

Novinky, lin

Přistihnete se čas od času, že máte namířeno do ledničky nebo do oblíbeného bufetu, i když nemáte zrovna hlad? Nejste sami. Existuje mnoho důvodů, proč jíme více, než bychom měli. Na vině může být barva jídla, pořad o vaření, ale i naše aktuální nálada.

Foto: Profimedia.cz

Ve společnosti je těžší se jídlu zcela vyhnout.

Článek

Zdá se vám, že jíte víc, než byste chtěli? Možná za to může některý z důvodů, které si ani neuvědomujete.

Oranžová a červená 

Z biologického hlediska mají lidé "tendenci vyhledávat pestrobarevné potraviny, protože obsahují nejvíce vitamínů a minerálů", říká pro web Health Susan Albersová, psycholožka z Clevelandské kliniky. A to i v případě, že zrovna nemají hlad.

Dříve lidé sahali po pomerančích a červených paprikách, dnes do stejného barevného spektra spadají i nezdravé potraviny, jako jsou chipsy nebo hranolky.

Co na očích, to na jazyku

Znáte pořekadlo ´Sejde z očí, sejde z mysli´? Kromě jiného se dá uplatnit i u jídla. Pokud se vám stane, že nestačíte vybalit nákup a necháte ho na lince, nebo zapomenete vyhodit krabici od pizzy, je daleko větší pravděpodobnost, že brzy budete mít ´hlad´. Je prokázáno, že jídlo a obaly od jídla, i ty viditelné v kontejnerech, vyvolávají častější chuť k jídlu.

Ve společnosti jedlíků 

Sešli jste se s přáteli na drink, a někdo z nich objednal mísu s pohoštěním? Nejspíš jste ani neměli hlad, pouhý pohled na jídlo vás ale i tak ´dostane´. Není divu, lidé ve společnosti mají tendenci napodobovat ostatní. Chce to tak velkou vůli neochutnat, pokud se všichni okolo začnou ´krmit´.

Dobrá nálada 

Každý z nás se vyrovnává se stresem jinak. Pokud patříte do skupiny, která se jídlem uklidňuje, není divu, že jíte i v situacích, kdy to vaše tělo vůbec nepotřebuje. Opakující se ´odměna´ v podobě dortu či zmrzliny se navíc brzy projeví na vaší váze, proto je potřeba se v těchto situacích krotit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduché rady, které pomohou s hubnutím

Chcete shodit pár přebytečných kilogramů, ale jen myšlenka na další komplikovanou dietu a počítání kalorií vás děsí? Pak si zkuste zapamatovat čtyři jednoduché...

Výběr článků

Načítám