Hlavní obsah

Probiotika zmírní spoušť po antibiotikách

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málo lidí ví, že by spolu s antibiotiky měli jíst i probiotika. Ještě méně jich tuší, proč by to měli dělat. Aby zmatek byl úplný, spousta si jich pamatuje, jak jim lékaři kdysi nedoporučovali jíst jogurty a další mléčné výrobky, pokud užívali antibiotika.

Článek

Dnes lékaři doporučují jogurty a vůbec probiotika proto, že antibiotika zničí spolu s nebezpečnými bakteriemi i spoustu těch, které nám prospívají. Narušují správné složení střevní mikroflóry. Probiotika pomáhají jejich obnově. Proto bychom je měli jíst nebo užívat po kúře antibiotik. Anebo, a to je ještě lepší, zároveň s nimi.

„Pokud antibiotika bereme po 12 hodinách, bývá optimální, abychom jogurt nebo kapsli s probiotiky užili přibližně po osmi hodinách od požití antibiotik,“ říká MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Tedy vždy ve dvou třetinách intervalu užívání antibiotik, aby antibiotika zničila co nejméně probiotických bakterií.“

Podle něj stačí při užívání běžných antibiotik jíst pravidelně jogurty. U silných, širokospektrálních, jako je Augmentin, Klacid nebo Azithromycin, je lepší sáhnout po silnějším kalibru. Po dobrých potravinových doplňcích s probiotiky (množství bakterií v nich bývá v koncentraci 108 až 109), případně po lécích s nimi.

Probiotiky nejsou jen populární laktobacily, ale také bifidobakterie, enterokoky, nepatogenní E. coli, Streptococcus a další užitečné bakterie. Užíváním probiotik nesnižujeme jen případné potíže s trávením, nadýmáním, průjmy a jinými podobnými problémy. Děláme pro sebe víc. Pokusím se vysvětlit, proč.

Ohromující velikost trávicího traktu

Vnitřní plocha trávicího traktu má ohromující velikost jednoho až dvou tenisových kurtů, podle velikosti člověka. Šokující je i počet nejrůznějších organismů, které v něm žijí. Podle některých odhadů jich může být i desetkrát víc, než máme buněk v těle.

Výmluvný je také údaj, že na zpracování potravy a látkovou výměnu spotřebujeme vůbec nejvíc energie. Ve svém součtu dokonce daleko víc než na namáhavé fyzické výkony. Náhodou není zřejmě ani to, že dlouhověcí lidé byli většinou střídmí v jídle a určitou dobu měli dokonce hlad. Jako by ušetřili dost životní energie.

Z těchto údajů je zjevné, jak klíčový význam má pro nás dobrý stav trávicího a vylučovacího traktu i střevní mikroflóry. Vědci však udělali ještě jeden důležitý objev.

Úžasný ekosystém

Dětem, které se narodily pomocí císařského řezu nebo musely být krmeny umělou výživou, hrozí vyšší riziko alergií a nejrůznějších infekcí. Lékaři zkoumali proč. Zjistili, že pro správný rozvoj zažívání a imunity je důležitý způsob porodu i výživy kojence.

„Přišli na to, že k prvnímu kontaktu s laktobacily dochází už při průchodu hlavičky dítěte pochvou, kde laktobacily vytvářejí přirozenou ochrannou bariéru,“ říká doktor Kohout. „Dalším místem, kde dochází k požití těchto probiotických bakterií, jsou prsní bradavky. Tyto bakterie pak osidlují střevo kojence.“

Ale náhodou není ani to, že z prsou neteče jako první mateřské mléko, nýbrž mlezivo, které obsahuje probiotika, což jsou nestravitelné cukry vytvářející příznivé prostředí pro rozvoj a uplatnění probiotik. V mateřském mléku je pak vedle probiotik spousta dalších důležitých látek. Pokud jde o imunitu, ukazuje se, že trávicí systém můžeme považovat za místo, kde se začínají vytvářet správné imunitní reakce. Je s naší imunitou těsně propojený.

Probiotika podporují růst prospěšných bakterií a brání přemnožení škodlivých. Ale jen do té míry, aby se mezi nimi vytvořila přirozená rovnováha. V trávicím traktu tak vznikne důmyslné společenství bakterií, jakýsi ekosystém připomínající ekosystémy v přírodě.

„Když jsou bakterie střevního ekosystému v rovnováze, bývá odolný,“ říká doktor Kohout. „Jakmile se rovnováha naruší, stává se zranitelným, což může vést k infekcím, zánětům nebo alergickým projevům.“

Důležité pro seniory

Probiotika pomáhají u řady chorob i zdravotních potíží:

  • jsou prevencí proti zácpám
  • snižují riziko opakovaných infekcí močových cest a pohlavního ústrojí
  • zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý tračník, ale často i nespecifické střevní záněty včetně Crohnovy choroby nebo zánětu tlustého střeva
  • mírní zažívací potíže chemoterapií a radioterapií atd.

Velký význam mají pro starší lidi, u kterých se s věkem snáz objeví nepříznivě působící bakterie. Jejich střevní flóru může navíc narušovat užívání různých léků.

Zajímavé výzkumy

Slibně vypadají výsledky studií, podle nichž určitá probiotika zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest a zároveň snižují riziko rozvinutí alergií, včetně atopického ekzému, nebo zlepšují stav těchto onemocnění. Správné složení střevní mikroflóry nenarušují jen antibiotika. Dokáže to také jednostranná a nevyvážená strava, fyzický a psychický stres, věk i průjmy nebo různá onemocnění zažívacího traktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Probiotika na střevní potíže i alergie

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity....

Čerstvé jogurty na lepší zažívání

Každodenní dávka čerstvého jogurtu dokáže napravit to, co v lidském těle zničila antibiotika, či zlepšit lidské zažívání. Čerstvý jogurt totiž obsahuje...

Na potíže s trávením? Probiotika

Když v roce 1919 vypukla v Barceloně epidemie střevních chorob u dětí, chodili si rodiče do lékárny pro jogurty. Epidemie tam odstartovala jejich masovou...

Výběr článků

Načítám