Hlavní obsah

Probiotika na střevní potíže i alergie

Právo, Petr Veselý

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity. Počet chorob a zdravotních potíží, které eliminují nebo zlepšují, se překvapivě rychle rozšiřuje. Nejznámějšími probiotiky jsou bakterie mléčného kvašení, ale existuje jich mnoho dalších.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Předností probiotik je především to, že působí šetrně a často i preventivně. Navíc neničí jiné bakterie plošně, jako to dělají třeba antibiotika. Probiotika pouze vytlačují špatné bakterie tak, aby vznikla rovnováha mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi. Současně stimulují naši imunitu a přispívají k jejímu správnému rozvoji.

Čím víc chápeme, jak probiotika fungují, tím víc se musíme obdivovat přirozeným mechanismům přírody. "Mám takový sen," řekl na nedávném 3. mezinárodním kongresu o probiotikách v Paříži japonský pediatr, profesor Juichiro Jamaširo. "Zlé bakterie budeme potlačovat nebo zabíjet pomocí těch dobrých. To je má představa o lécích pro 21. století."

Ve špičkovém ústavu

Sedíme v přednáškovém sále výzkumného ústavu Vitapole Danone v Paříži, jedné z institucí, kde vědci velice intenzívně zkoumají vlastnosti probiotik. Z přednášek odborníků začíná být postupně zřejmé, proč mohou mít takový vliv na lidské zdraví.

V našem trávicím traktu se odehrává nelítostná bitva baktérií. Navíc bitva neuvěřitelně rozsáhlá. Kdybychom rozvinuli zažívací trakt na fotbalovém hřišti, zabral by plochu jednoho až dvou tenisových kurtů. Záleží na velikosti člověka. Bakterií máme v trávicím systému neskutečné množství. Podle některých odhadů zhruba desetkrát víc než je všech buněk v těle.

A aby to opravdu nebylo jednoduché: boj mezi bakteriemi, které nám prospívají, a těmi, které nám mohou škodit, nesmí skončit vítězstvím ani jedné strany. Naše zdraví závisí na rovnováze mezi nimi. Jako by bakterie vytvořily uvnitř našeho organismu důmyslný ekosystém. Nebo chcete-li, svébytný organismus. Podle jakých zákonitostí, to je zatím jedno z dalších tajemství přírody. "Pokud je tento systém v rovnováze, bývá odolný," řekl na kongresu o probiotikách prof. Philippe Marteau, gastroenterolog Evropské nemocnice G. Pompidoua v Paříži. "Když se rovnováha naruší, stane se zranitelným."

Co nám narušuje střevní mikroflóru

Správné složení střevní mikroflóry nenarušují jen antibiotika. Dokáže to také:

  • přehnaná hygiena, kvůli které jsme se ocitli v nepřirozeném bakteriálním prostředí
  • charakter naší výživy
  • průmyslově zpracovávané a napůl sterilní jídlo, které musí vyhovět značným nárokům na hygienu i trvanlivost a má již málo společného se stravou našich předků, plnou přirozených bakterií; takové potraviny sice organismus méně ohrožují, ale trávicí trakt také méně aktivují
  • fyzický nebo psychický stres
  • věk, zvlášť u starších lidí se v trávicím traktu objevují bakterie, které působí nepříznivě
  • průjmy a různá onemocnění: záněty střevní sliznice, Crohnova nemoc, vředové onemocnění tlustého střeva a podobně

"Velmi podstatně ovlivňuje správné složení střevní mikroflóry už způsob porodu," říká doktor Petr Tláskal. "Větší rizika jejího narušení hrozí dětem narozeným pomocí císařského řezu. Velký význam má i způsob výživy novorozence. To, co dnes víme o rozdílech mezi střevní mikroflórou kojeného a nekojeného dítěte, například vysvětluje, proč mají kojené děti méně infekcí a jsou lépe chráněny před nepříznivými vlivy zevního prostředí."

Snížit infekce i alergie

Složení střevní mikroflóry ovlivňuje také výskyt alergií a opakovaných infekcí. Velmi zajímavý je v tomto směru výzkum MUDr. Ráji Lodinové-Žádníkové z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Podávala probiotika (nepatogenní E. coli) novorozencům. Významně tím u nich snížila výskyt alergií a infekcí. Potvrdila to hodnocení, která udělala po deseti a po dvaceti letech. Výsledkem jejích výzkumů byl zároveň zajímavý český preparát.

I na infekce pohlavního ústrojí

Probiotika se osvědčila u řady chorob i zdravotních potíží:

  • na potíže s nadýmáním a špatným trávením
  • snižují riziko opakovaných infekcí močových cest a pohlavního ústrojí
  • jako prevence proti zácpám a průjmům, včetně těch cestovních
  • zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý tračník, ale často i nespecifické střevní záněty, včetně Crohnovy choroby nebo zánětu tlustého střeva
  • mírní zažívací potíže způsobené chemoterapií a radioterapií

Slibně vypadají výsledky studií, podle kterých určitá probiotika:

  • zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest
  • snižují riziko rozvinutí alergií včetně atopického ekzému nebo zlepšují stav těchto onemocnění
  • snižují hrozbu atopického ekzému, případně zlepšují jeho stav

"Ale i v případě, že netrpíte žádnou z uvedených chorob, je rozumné jíst potraviny obsahující probiotika, tedy hlavně zakysané mléčné výrobky," zdůrazňuje doktor Tláskal. "Jejich příznivé působení na střevní mikroflóru a organismus je užitečnou prevencí."

Nejsou to jen jogurty

Pod pojmem probiotika si většina lidí představuje zakysané mléčné výrobky. To je zjednodušená představa. Probiotiky rozumíme všechny bakterie, které mají na stav střevní mikroflóry prokazatelně pozitivní vliv a které svým účinkem příznivě ovlivňují i zdravotní stav člověka. Bakterie mléčného kvašení jsou jenom jedny z nich.

Zakysané mléčné výrobky bývají sice výborné, ale obvykle mají největší smysl jako prevence. "Pokud chcete použít bakterie mléčného kvašení k léčbě, musí mít trvale vysokou koncentraci a musíte je neustále doplňovat, protože se v trávicím traktu dlouho neudrží," říká pediatr a gastroenterolog MUDr. Petr Tláskal, CSc., z Fakultní nemocnice v Praze-Motole. "Probiotika v koncentrované formě můžete koupit v lékárně na doporučení lékaře."

Reklama

Související články

Probiotika nepodporují jen imunitu

Děti matek, které v těhotenství jedly probiotika, tedy tablety s bakteriemi mléčného kvašení, měly méně alergií a ekzémů. Na tuto a další studie upozorňoval...

Výběr článků

Načítám