Hlavní obsah

Potraviny, které podporují spalování tuků

Novinky, Eva Dvořáková

Pokud jste nestihli vysportovat postavu snů a do ideálu vám zbývá ještě dlouhá cesta, jděte na to chytře, využijte sílu potravin. Jak? Tukožroutská dieta není žádnou novinkou. Pokud se ale neradi striktně držíte předepsaných jídelníčků, stačí do své diety přidat pár potravin, které pomohou zrychlit metabolismus a podpoří spalování tuků.

Foto: Profimedia.cz

Chilli papričky díky kapsaicinu rozproudí krev a podporují spalování tuků.

Článek

„Tukožroutské potraviny fungují tak, že doslova nakopnou metabolismus, rozproudí krev a tělo je tak nuceno spalovat kalorie rychleji,“ vysvětluje princip poradkyně pro výživu Petra Skalská z firmy PestrýJídelníček.

Jaké potraviny to tedy jsou? V první řadě můžeme jmenovat například mořské plody, které jsou velmi vyhledávanou letní pochoutkou. Obsahují taurin, který podporuje produkci hormonu štěpícího tuky. Podporuje také funkce žlučových kyselin, které mají při štěpení tuků zásadní roli.

Potravina, která obsahuje velké množství minerálů a antioxidantů, je nepražené kakao. Málokdo ale ví, že podporuje krevní oběh, stimuluje enzymy v zažívacím traktu, snižuje pocit hladu a také, co je důležité, reguluje hladinu krevního cukru. „Na rozdíl od klasického praženého kakaa je to nepražené lehce stravitelné a také podporuje funkci břišní slinivky,“ uvádí Sabina Doskočilová z vitariánského bistra Raw Deli.

Brokolice je mnohými lidmi velmi podceňována, což je škoda, protože kromě vysokého obsahu živin může být také skvělým pomocníkem při hubnutí. A to díky vitamínu C, který aktivně podporuje spalování tuků.

Zelený čaj obsahuje kofein a je tak zdravější alternativou tolik oblíbené kávy. Mimo jiné ale také obsahuje látky, které pomáhají spalovat tuky a brání jejich ukládání.

Červená řepa se v poslední době přidává nejen do hlavních chodů, ale používá se i jako součást salátů, sladkých dezertů či do smoothies. Červená řepa pročišťuje krev a posiluje kardiovaskulární systém. Obsahuje poměrně dost cukru, má nízký glykemický index a je tedy vhodná pro ty, kdo si musí hlídat hladinu krevní glukózy.

Kysané zelí pomáhá ke správnému fungování trávicího systému, což je při spalování tuků a redukci váhy velmi důležité. Je vhodné jej zařadit nejen díky tomu, že napomáhá správnému vylučování odpadních látek z těla a látkové výměně, je i skvělým prostředkem pro odvodnění těla.

Chilli papričky nejsou, jakožto pomocník při hubnutí, žádnou převratnou novinkou. Pravidelně se konzumují například v Hollywoodu, a to zejména díky tomu, že rozproudí krev, zvyšují teplotu těla (díky látce způsobující pálivost, kapsaicinu) a tím zrychlují metabolismus. Tělo díky nim pak začne spalovat uložené tukové zásoby.

Oblíbená superpotravina, bez které se neobejde téměř žádný vyznavač zdravé stravy jsou Chia semínka. Obsahují vysoký poměr nenasycených mastných kyselin, vlákniny a bílkovin. Díky skvělé absorpci tekutin udrží pocit plnosti po delší dobu a také potlačují hlad. Za to vděčí produkci glukagonu - hormonu, který pomáhá v lidském organismu spalovat tuky.

Hledáte originální zálivku a nevíte, čím nahradit klasický olivový olej? Vezměte si na pomoc jablečný ocet, který může být účinným pomocníkem při přejídání. Díky němu se také do těla snadněji vstřebávají živiny a díky lehkým projímavým účinkům podporuje odchod odpadních látek z těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám