Hlavní obsah

Pochoutky na pivu

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když přidáte do základu masových jídel české kuchyně kvalitní pivo, získá tak výraznější chuť. O tom je přesvědčený František Bunata z restaurace Zámecká konírna ve Vratislavicích nad Nisou, kde jsme tentokrát připravovali báječné pochoutky se svijanským pivem.

Foto: Profimedia.cz

Pivo dodá na chuti.

Článek

Svijanská cibulačka

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 1/4 kostky másla
  • 6 větších cibulí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml prémiového svijanského ležáku „450“
  • 750 ml hovězího vývaru
  • pepř
  • sůl
  • 1 světlá bageta
  • 1 hermelín

POSTUP:

  • V kastrolu rozpusťte čtvrtku másla tak, aby se nepřipálilo.
  • V rozpuštěném másle na mírném ohni osmahněte cibuli nakrájenou na proužky. Za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat.
  • Když cibule zhnědne, zasypte ji hladkou moukou a přidejte rajský protlak s nasekaným česnekem.
  • Tento základ nechte ještě asi tři minuty podusit, a potom zalijte pivem.
  • Vše přiveďte k varu a vařte asi tři minuty.
  • Potom přilijte hovězí vývar, ochuťte pepřem a solí a na mírném ohni vařte ještě asi patnáct minut.
  • Během vaření polévky nakrájejte bagetu na plátky a opečte je z obou stran.
  • Na vzniklé toasty položte plátky hermelínu a zapečte je buď ve vyhřáté troubě, nebo v grilu. Toasty položte na polévku v talířích.

Pivovarský hovězí guláš

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 100 g slaniny
  • 800 g cibule
  • 800 g hovězí kližky
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce mleté sladké červené papriky
  • 500 ml 11% piva
  • 3 rajčata
  • 3 barevné papriky

POSTUP:

  • Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte rozpustit v kastrolu.
  • Do ní přidejte cibuli nasekanou na kostičky a osmahněte dozlatova.
  • Vložte maso nakrájené na kostky, osolte, opepřete a přidejte kmín a nasekaný česnek. Vše opékejte do té doby, než maso pustí šťávu.
  • Potom přidejte mletou papriku a vše zalijte pivem.
  • Přisypte nakrájená rajčata a papriky.
  • Dolijte vodou tak, aby maso bylo ponořené, a duste pod pokličkou, než maso změkne.
  • Podávejte s bramborovými plackami se škvarky.

Pivní moravský vrabec

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 400 g vepřové plece
  • 500 g vykostěného vepřového bůčku
  • 450 g cibule
  • 7 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 250 ml tmavého piva 13 %

POSTUP:

  • Oba druhy masa nakrájejte na kostky, vložte do pekáče, přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Vše osolte, opepřete, přidejte kmín, rajský protlak a přilijte černé pivo.
  • V pekáči rukama vše pomalu promíchejte a asi 2 hodiny nechte odležet.
  • Poté pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 80 minut.
  • V průběhu pečení maso občas promíchejte.
  • Doporučená příloha je listový špenát s cibulkou a houskový knedlík.

Krkovička na pivu

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 4 plátky vepřové krkovice po 200 g
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 3 větší cibule
  • 0,5 l řezaného piva 11 %

POSTUP:

  • Plátky masa osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a posypte trochou nasekaného tymiánu.
  • Poté je zabalte do plátků anglické slaniny, vložte do vyššího pekáče a posypejte nakrájenou cibulí.
  • Vše podlijte pivem do výšky slaniny a pečte přikryté v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 60 až 80 minut.
  • Před dokončením maso odkryjte a nechte dopéct dozlatova.
  • Jako přílohu podávejte bílé zelí a bramborový knedlík ochucený nastrouhanou karotkou a nasekanou petrželkou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Letní menu na grilu

Šéfkuchař pražské restaurace Nola Lukáš Drápela vám ukáže, jak na grilu připravit celé letní menu. Chutně, netradičně, dokonce i s dezertem.

Výběr článků

Načítám