Hlavní obsah

Pochod proti rakovině prsu vypukne v červnu

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pochod proti rakovině prsu v Praze se letos bude konat 11. června. Potvrdila to Michaela Brejšová, hlavní organizátorka akce. "Je to již pátý ročník a veškerý výtěžek z akce půjde na boj proti rakovině," řekla Brejšová.

Článek

Pochod začne v pravé poledne na Hradčanském náměstí. Pětikilometrová trasa skončí na  Vyšehradě, kde je připraveno zábavné odpoledne. Vystoupí zde například Štefan Margita, Hana Zagorová, Sámer Issa, Martina Balogová a další. Program je připraven i pro děti.

"Rakovina prsu je nejzhoubnější rakovinové onemocnění u žen. Ročně nově postihuje přibližně 5000 žen a každoročně zhruba 1800 z nich zemře. Už několik let mají ženy nad 45 let možnost bezplatného mamografického vyšetření na rakovinu prsu, které zachytí nádor od několika milimetrů, tedy v období, kdy je plně vyléčitelný," řekla Brejšová.

Bohužel, zatím mnoho žen tuto akci nevyužívá. I když jen v roce 2003 při ní bylo zachyceno 900 nádorů prsu.

Vstupenkou na pochod proti rakovině prsu je růžové tričko nebo kšiltovka, kterou si zájemci koupí za 300 Kč. Loni to bylo o 100 Kč méně. "Vyšší cena je proto, že chceme dát na boj s rakovinou více peněz, a také, že kvalita trička je mnohem vyšší než v minulosti," vysvětlila Brejšová.

Loni se pochodu zúčastnilo 7000 lidí. Organizátoři letos počítají se stejnou, ne-li větší účastí. Finanční prostředky budou rozděleny mezi vybrané organizace a další struktury - například bezplatnou telefonní linku 800 180 880. Tu provozují ženy, které prodělaly rakovinu prsu a teď radí druhým, jak této nemoci předcházet a jak se léčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojenská nemocnice má špičkový mamograf

Ministerstvo obrany za sedm miliónů korun koupilo pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) špičkový mamografický přístroj PLANMED Nuance na vyšetření rakoviny...

Výběr článků

Načítám