Hlavní obsah

Vojenská nemocnice má špičkový mamograf

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany za sedm miliónů korun koupilo pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) špičkový mamografický přístroj PLANMED Nuance na vyšetření rakoviny prsu. "Jde o přístroj 3. tisíciletí, který sice využívá rentgenové záření, výsledný obraz prsu však vzniká na obrazovce počítače," sdělil Jan Plešinger, vedoucí lékař mamografického pracoviště.

Článek

"Obraz je při vyhodnocení dodatečně zpracován a upraven tak, aby odhalil i ty nejmenší nádory, které by na normálním rentgenovém snímku unikly pozornosti," dodal Plešinger.

Včasná diagnostika nádorů prsu má v ÚVN bezprostřední návaznost na léčbu chirurgickou a onkologickou. Ženy jsou tak v jediném zdravotnickém zařízení vyšetřeny, léčeny a dlouhodobě kontrolovány jediným týmem odborníků, což zajišťuje optimální výsledky.

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Ročně je v ČR nově diagnostikováno 4600 případů onemocnění a jeho výskyt stále stoupá. Bohužel asi 1800 žen ročně na tuto nemoc zemře.

Šanci přežít a vyléčit se výrazně závisí na včasném záchytu nádoru v době, kdy ještě nevyvolává žádné klinické obtíže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám