Hlavní obsah

Ženy dostanou nový přípravek proti rakovině prsu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice stoupá počet žen, které mají rakovinu prsu. Upozornil na to ve středu doktor Pavel Vodvářka, přednosta radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě. Nový lék, který bude k dostání od března, by však měl k prevenci významně přispět.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Přípravek již schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv jako potravinový doplněk. Ilustrační foto

Článek

V roce 2001 bylo žen nemocných rakovinou prsu více než pět tisíc, z toho 2000 jich onemocnění podlehlo. Osmdesát procent žen s rakovinou prsu je ve věku nad padesát let.

"Každá zhruba devátá žena v ČR bohužel rakovinu prsu dostane. Jsou to velmi smutná čísla," řekl doktor Pavel Vodvářka, přednosta radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě, který patří mezi přední české odborníky zabývající se prevencí a léčbou rakoviny prsu.

Doplnil, že ženy v polovině března dostanou nový přípravek, který má přispět k prevenci tohoto onemocnění. Jmenuje se Ive, jde o extrakt semen modrého lnu s patentovanou látkou SDG 111. Ta ochraňuje prsní tkáň vytěsňováním estrogenů.

Vystačí na měsíc

"Ive je určen všem ženám z rizikových skupin v období menopauzy, během ní a po ní, ženám léčeným déle než sedm let hormonální substituční terapií nebo ženám, které užívaly déle než dvanáct let hormonální antikoncepci," sdělil Vodvářka.

Na výzkumech doložil, že strava obohacená o látku SDG 111 výrazně snižuje koncentrace estrogenů a u žen s rakovinou prsu omezuje růst rakovinových buněk a zmenšuje velikost nádorů. Přípravek, který schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv jako potravinový doplněk, bude stát v lékárnách přibližně 800 korun a balení vystačí na měsíční terapii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám