Hlavní obsah

Po kratším než šestihodinovém spánku automaticky klesá výkonnost

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte časově náročnou práci, vinou které toho v noci moc nenaspíte? Vědci přišli s novým výzkumem, který upozorňuje na to, že spánek, který trvá méně než šest hodin, narušuje vaši schopnost vykonávat i jednoduché úkoly, a to bez ohledu na to, jestli se cítíte odpočatí, nebo ne.

Foto: Profimedia.cz

Méně než šest hodin spánku denně nestačí.

Článek

Studie provedená v Brighamské nemocnici v americkém městě Boston prokázala, že lidé, kteří spali méně než šest hodin denně, prokazovali zhoršené kognitivní a pamětní funkce než lidé, kteří spali déle, přestože se cítili odpočinutí.

Experti proto nabádají, že se jedná o varovné gesto pro všechny, kdo nepřikládají spánku velkou roli.

„Prokázali jsme, že spánek je opravdu důležitý. Lidé zkrátka nedokážou správně fungovat, pokud spí méně než šest hodin denně, a často si ani nejsou vědomi, že se nedostatečný odpočinek automaticky promítne do jejich pracovního výkonu. Studie navíc naznačuje důležitost nepřerušovaného spánku – dochází k závěru, že spánek rozvržený do více etap není stejně efektivní,” říká doktorka Elizabeth Klermanová pro Daily Mail.

Výzkumu se zúčastnili dobrovolníci, kteří byli rozděleni na ty, kteří spali méně než šest hodin, a ty, kteří spali více než šest hodin. Výsledky, které byly uveřejněny v odborném časopise PNAS, konkrétně ukázaly, že lidé, kteří spali méně, měli pětinásobně sníženou pozornost a jejich reakční doba se protáhla na dvojnásobek, aniž by si toho byli sami vědomi.

Reklama

Výběr článků

Načítám