Hlavní obsah

Pití vody zlepšuje nejen stav pleti

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina modelek pije jak o život kvalitní vodu. Dobře vědí proč. Dostatek tekutin a spánku nejvíce působí na to, aby měly hezkou pleť. Není náhodou, že zkušení organizátoři soutěží krásy dívkám často připomínají, aby dost pily. Pleť si tím udržují pružnou a vláčnou.

Foto: Jiří Smutný

Martin Reissner, Zdeněk Drahoš a Luděk Galuška

Článek

Většina žen, které se přinutí k tomu, aby každý den vypily tři litry balené vody, bývá po pár týdnech příjemně překvapená zlepšením stavu své pleti. Když si navíc dají poradit od odborníků, mohou ušetřit dost peněz i za kosmetiku. Ti jim řeknou, jak si za rozumné peníze pořídit kvalitní noční a denní krém vhodný pro jejich typ pleti a podpořit tak příznivý vliv tekutin na pokožku.

Odborníci léta bili na poplach, pokud šlo o ženy, děti a učně. Pili málo. V posledních letech se situace trochu zlepšila hlavně díky mladým dívkám a lidem s vyšším vzděláním. Ale k uspokojivému stavu má současná situace ještě hodně daleko.

Lépe se učil, méně zlobil

Lepší pleť můžeme považovat pouze za jeden z efektů dostatečného pití kvalitních tekutin. Jeho vliv na naše zdraví je daleko mnohostrannější.

Maminka devítiletého Ondry byla zaskočená. Učitelka jejího neposedného syna chválila. V poslední době prý při vyučování mnohem méně vyrušuje a lépe se soustředí na výuku. Maminku napadlo, že ho mohl zklidnit badminton, který mu jde a velice ho baví. Učitelka si však všimla něčeho jiného. Ondra si v posledních týdnech nosí do školy balenou vodu a hodně pije. To se naučil díky sportu. A právě dostatek tekutin je podle ní důvodem jeho zlepšení. J

ejí dcera se v první třídě také hůř soustředila, rychleji se unavila a měla větší sklon k tomu být neposedná nebo zlobit. Jakmile začala dost pít, její problémy téměř zmizely. Na to, že příčinou potíží s dívkou může být právě nedostatečné pití kvalitní vody, ji upozornila kamarádka, dětská lékařka.

Zbavila se i zácpy

Počítačová grafička začala pít místo kávy tři litry kvalitní balené vody denně a nestačila se divit. Zbavila se letitých bolestí hlavy, o kterých si myslela si, že je vyvolává přílišné vysedávání u obrazovky počítače. Práce jí najednou šla lépe od ruky, cítila se méně unavená a lépe se soustředila. Kamarádky se zajímaly, jaký krém používá. Pleť jí nejen zvláčněla, ale začala se i sama pročisťovat. S tím, že grafičku přestaly obtěžovat časté zácpy, se jim chlubit ani nechtěla.

Pryč s únavou

Nedostatek tekutin bývá častou příčinou únavy. Hodně žen na to přijde ve chvíli, kdy podstoupí očistné kúry. Při nich totiž musí hodně pít bylinné čaje, případně rozředěný bylinný koncentrát, který si koupí v lékárně. A protože jde z velké části o extrakty z bylin, které stimulují vylučování odpadních látek z těla, bývají efekty, ať už jde o odstranění únavy, nebo zlepšení stavu pleti, nejednou i výraznější. Některým ženám se zlepší také atopický ekzém nebo jiné kožní problémy.

Monika Žídková Miss ČR 1995 a modelka: "Když začnete pracovat v modelingu, vidíte, jak s sebou všechny dívky nosí PET láhve s balenou vodou a neustále pijí. Rychle pochopíte, jak je to důležité. Pleť tím zvláční a často se i pročistí. V řadě případů se zároveň zlepší celulitida. Obvykle se začnete i lépe cítit, zbavíte se malátnosti, únavy nebo bolestí hlavy." Podle ní si některé modelky pitím kompenzují jídlo, aby nepřibíraly.

"Přiznám se, že jsem nevydržela pít stále jenom čisté neslazené vody, takže jsem si kupovala i ty s příchutí. Z hlediska kalorií a zdraví to nebylo ideální. Pokud se naučíte dodržovat pitný režim, je pravděpodobné, že vás vaše děti začnou přirozeně napodobovat. A bude jim pak hrozit menší riziko komplikací, které nedostatek tekutin obvykle přináší," dodává Monika Žídková.

Pozor na sodík

Minerálky, které obsahují víc minerálů než balené vody, je praktické střídat a pít především při námaze nebo ve vedrech. Doplňují minerály, které vypotíme. "Lidé s vysokým tlakem by si u nich měli hlídat obsah sodíku," zdůrazňuje MUDr. Bohumil Ždichynec, internista a kardiolog z Prahy.

"Příliš mnoho sodíku v pití a jídle krevní tlak zvyšuje. Také zvětšuje riziko selhání srdce a možnost vzniku mozkové mrtvice. Na cévní stěnu a elektrický vodivý systém srdce naopak příznivě působí hořčík. Lidé ohrožení srdečními a cévními chorobami by proto měli pít minerálky s nízkým obsahem sodíku, ale vyšším obsahem hořčíku."

Balené vody nebo minerálky navíc mohou mít ne příliš známé efekty. Třeba minerálka Mattoni, kterou při výzkumu pila skupina vysokoškoláků, jim mírně snižovala krevní tlak.

Děti, které pijí Dobrou vodu, získávají podle odborníků z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze téměř denní dávku fluoridu, jenž jim pomáhá chránit zuby před kazy. Bonaqua, která má víc vápníku, doplňuje jeho denní příjem z potravy, což může být užitečné například pro ženy v přechodu, ohrožené osteoporózou. Magnesia obsahuje hořčík, který přispívá k prevenci srdečních onemocnění i arytmií a pomáhá snižovat krevní tlak. A tak dál.

Ty nejlepší

Není tekutina jako tekutina. Nejlepší jsou:

- neslazená kvalitní balená voda, prý bez bublinek, protože ty mohou při větších kvantech vypité vody mírně nadýmat

- neslazené ovocné nebo bylinné čaje, pokud nejste na konkrétní bylinu alergičtí

- čerstvé šťávy vymačkané ze zeleniny a ovoce, nejlépe také čerstvého

 - neslazené přírodní džusy

- relativně vhodné jsou běžné džusy hodně ředěné balenou vodou

"Kvalitních tekutin bychom měli zvládnout 2,5-3 litry denně, ve vedrech samozřejmě víc," říká internista a endokrinolog MUDr. Václav Šmejkal, CSc. "Je lépe pít málo a častěji. Za hodinu vstřebáme maximálně litr tekutin. Zbytek zůstává v zažívacím traktu, kde spíš obtěžuje."

Jak se k přednostem a případným nedostatkům vod i minerálek postavit rozumně, v tom vám nejlépe poradí dietologové nebo dietní sestry, které by měly být v každé nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda napomáhá při hubnutí

Němečtí vědci z postupimského Institutu pro výzkum výživy pod vedením Michaela Boschmanna objevili, že voda patří mezi významné redukční prostředky....

Tekutiny vypité při nachlazení škodí

Traduje se, že při nachlazení má člověk pít spoustu tekutin. Jejich příjem údajně zamezuje vysušování postiženého organismu. Australští vědci nyní ale přišli...

Výběr článků

Načítám