Hlavní obsah

Odbornice radí, co jíst před cvičením i po něm

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelný pohyb je v životě člověka potřebný a také prospěšný. Aby byl efekt každého cvičení pokud možno maximální, pak je velmi důležité hledět i na samotný jídelníček, a to jak před cvičením, tak po něm.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco před cvičením je vhodné konzumovat potraviny, které tělu dodají energii, po cvičení je zapotřebí hledět, aby zkonzumované jídlo pomohlo s regenerací.

Před cvičením 

Správně zvolené jídlo určitý čas před cvičením pomáhá urovnat žaludek, absorbovat některé žaludeční šťávy a také odvrátit hlad.

Součástí tohoto jídla by pak měly být především sacharidy, ideálně pak ve spojení s bílkovinami.

Cvičení před snídaní spaluje více tuku

Zdraví

„Sacharidy před tréninkem jsou důležité, protože se rozpadají na jednoduché cukry, které jsou pak zdrojem energie pro svaly,” vysvětluje pro Daily Mail australská odbornice na výživu Alexandra Parkerová.

„Nedostatek sacharidů při cvičení je hlavní příčinou únavy během cvičení, tudíž nebudete schopni cvičit tak náročně, jak chcete,” dodává.

Co se týče bílkovin (proteinů), spousta lidí má za to, že jsou důležité až po cvičení. Některé výzkumy ale naznačují, že dodání proteinů tělu kdykoli v době kolem cvičení (před i po) pomáhá s obnovou svalstva a jeho růstem.

Před samotným cvičením se vždy vyhněte konzumaci potravin s vysokým obsahem tuků. Žaludek je tráví mnohem déle a během cvičení vám tak i kvůli nim může být velmi těžko.

Pět největších výživových lží, kvůli kterým nezhubnete ani nepřiberete svaly

Zdraví

Zkuste si proto dát třeba misku vloček s banánem a mlékem, kuřecí sendvič se salátem nebo wrap, sýr cottage s rajčaty a okurkou nebo třeba tuňáka.

Plánujete-li větší jídlo, radí odbornice dopřát si ho 3 až 4 hodiny před začátkem cvičení. Menší snack si můžete dát hodinu až dvě předem. Základem je rovněž dostatečná hydratace.

Po cvičení 

Vhodné jídlo, které si dopřejete po cvičení, vám dodá nejen potřebnou energii, ale rovněž ovlivní regeneraci.

Strava po cvičení by tak měla obsahovat sacharidy kvůli doplnění zásob glykogenu (uhlohydrátů), čímž se zabrání rozpadu svalové tkáně, únavě, ale i nízké schopnosti koncentrace či špatné náladě. Dále pak bílkoviny, které jsou zapotřebí k budování svalové hmoty.

Ze sacharidů se hodí celozrnné pečivo nebo cereálie, z bílkovin pak libové maso, vejce, ořechy, luštěniny nebo tofu.

Fit v každém okamžiku aneb Jak cvičení přizpůsobit věku

Zdraví

Po cvičení je většina lidí alespoň částečně dehydratovaná, protože tělo ztrácí tekutiny pocením i dýcháním. Doplnit ztracené tekutiny je tak nutností.

Pocit žízně jako ukazatel dehydratace ale není podle odbornic příliš ideální. Lepší je sledovat barvu moči - čím tmavší je, tím více jste dehydratovaní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám