Hlavní obsah

Ochranný vliv antioxidantů se nejdříve projeví na kůži

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš zdravotní stav ovlivňuje řada faktorů. Je to nejen životní prostředí, ale také životospráva a životní styl. Chceme-li, aby se organismus mohl jejich negativním vlivům dobře bránit, měli bychom mu k tomu poskytnout potřebné látky.

Foto: archiv Lenky Filipové

Lenka Filipová koncertuje v Čechách i na Slovensku.

Článek

To jsou hlavně vitamíny, stopové prvky a antioxidanty. Pomáhají imunitnímu systému vyrovnat se se všemi škodlivinami. Pokud jich máme nedostatek, pak začíná váznout tvorba ochranných látek a ohrožena bývá i spolupráce mezi regulačními systémy v těle.

"Příčinou tohoto stavu může být psychický stres, velká fyzická námaha či nemoc. Vzniká nadbytek volných radikálů, které působí v momentě, kdy nejsou dostatečně rychle likvidovány. Přebytečné volné radikály pak narušují buněčné membrány a další struktury buňky a jsou příčinou předčasné degenerace a stárnutí organismu. Někdy dokonce poškozují i genetické vybavení buňky. Zahájí tak složité procesy změn, které mohou dokonce způsobit vznik zhoubného nádoru," uvádí MUDr. Iva Obstová z Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady.

Změna životního stylu nám prospěje

Proti nadbytečným volným radikálům, které vytváří naše vlastní tělo, nás chrání právě antioxidanty. Jsou proto velmi důležité hlavně pro lidi oslabené nemocí, pro každého, kdo se stravuje jednostranně, sportovce a obyvatele velkoměst.

Chceme-li zabránit negativnímu vlivu volných radikálů, pak je třeba změnit naši životosprávu a styl života. Doporučuje se dopřát organismu klidný spánek, pohyb a vyváženou stravu s čerstvým ovocem a zeleninou. Zvláště teď v předjaří již tělo většinou nemá dostatek důležitých vitamínů a minerálů. Proto odborníci doporučují užívat preparáty, které je obsahují.

Antioxidační léčba by měla hlavně obsahovat vitamíny C, A a E. V poslední době se zjistilo, že velmi dobrým antioxidantem jsou také mořské řasy. Obsahují minerální substance, stopové prvky a vitamíny.

Mořské řasy používala také Kleopatra

Kleopatra věnovala péči o svůj zevnějšek jistě hodně času. I když tehdy ještě nebylo dokázáno, jak každodenní péče pokožce prospívá. Byla si jistě vědoma toho, že člověk pro to, aby si krásu uchoval, musí o své tělo pravidelně pečovat.

Pokožka je totiž největší orgán těla, a proto také na ní můžeme nejlépe vidět ochranný vliv užívaní antioxidantů. Vytváří totiž bariéru mezi nepříznivými látkami, mikroorganismy, dalšími vlivy zevního prostředí a lidským tělem. Na kůži se také nejdříve projeví skutečný zdravotní stav organismu. S důsledky všeho, co konzumujeme, a také toho, co nám ve výživě chybí, se brzy shledáme na našem vzhledu.

"Zdravá a dobře vyvážená strava obsahující všechny důležité látky zlepší funkci pokožky, stejně jako každého jiného orgánu. A právě to je velmi důležité, protože kůže může stárnout mnohem rychleji než jiné orgány v těle. Je v přímém kontaktu ze zevním prostředím. Jeho toxicita, životní prostředí nebo pracovní podmínky - to vše urychluje proces stárnutí.

Jestliže se nám nedostává vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidandů, je těmito látkami také méně zásobena kůže, zhoršuje se její schopnost odolávat infekci a zpomaluje se hojení ran. Dochází ke změnám v její struktuře a funkci," dodává dr. Obstová.

Stárnutí se projevuje ztenčením pokožky, snížením napětí kůže a vlhkosti. Pokožka se stává méně pružnou a objevují se vrásky. Snižuje se také produkce potu a mazu, takže ubývá těch složek, které jsou důležité pro tvorbu ochranného kožního pláště. Prodlužuje se čas, který buňky potřebují pro svoji regeneraci.

Na to bychom měli myslet, když si v lékarně vybíráme nějaký potravinový doplněk. Platí to také pro krémy a další prostředky, které slouží jak k péči o obličej, tak pro tělo. Také je bychom měli vybírat podle obsahu antioxidantů, minerálů a vitamínů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy...

S rybami proti infarktu i proti vráskám

Čím víc toho víme o rybím mase, tím je jasnější, že nemusí být jen pochoutkou, ale i lékem. Pomáhá nás chránit před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko...

Výběr článků

Načítám