Hlavní obsah

Oblíbená dieta slavných žen zázračně funguje jen u celebrit

Novinky, bok

Čím slavnější osobnost, tím více obyčejných lidí dokáže ovlivnit, a to i když o to přímo nestojí. Celebrity ovlivňují životy mnohých z nás, věnujeme pozornost tomu, co která slavná žena či muž nosí, co se jim líbí. V módě se takový vliv možná ještě snese, horší je to, co se týče hubnutí. Ne všechny diety, které celebrity propagují, jsou tak účinné, či zdraví prospěšné, jak se na první pohled zdá.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Beckhamová

Článek

Někdy to dokonce v médiích vypadá, jako by slavné celebrity, převážně ženy, měly nějaký zvláštní recept jak hubnout i pomocí přípravků či diet, které podle mnohých odborníků až tak dietní nejsou a zdraví spíše škodí.

Každopádně čas od času se nějaká taková spolehlivá hubnoucí metoda, ke které se hlásí slavné zpěvačky, modelky či herečky, začne propírat v médiích, a je pak jen otázkou času, kdy ji začnou zkoušet i ženy z řad obyčejných "smrtelníků".

Mezi takové, které v posledních měsících rozvířily prach nejen v odborných kruzích, patří například bezlepková dieta. Slavné ženy jako Victoria Beckhamová, herečka Gwyneth Paltrowová nebo zpěvačka Miley Cyrusová si ji nemohou vynachválit a podle nich spolehlivě stojí za jejich štíhlou figurou právě strava založená na konzumaci potravin bez lepku.

Foto: Profimedia.cz

Miley Cyrusová prý za svou dokonalou postavu vděčí právě bezlepkové dietě, podle většiny spekulací za tím ale spíše stojí porucha příjmu potravy.

Odborníci jsou ale podle posledních zjištění poněkud jiného názoru. Podle nich je prokázáno, že při bezlepkové dietě, pokud nevybíráte skutečně vhodné potraviny, dodáváte svému tělu naopak mnohem více tuků, než by tomu bylo při běžné stravě.

Ze zdravotního problému k cílené dietě

Bezlepková dieta je striktně doporučována lidem, kteří trpí tzv. celiakií, chcete-li přecitlivělostí na lepek. V jejich případě jde z hlediska zdraví o nutný krok, který je třeba provést. Ve světě celebrit se ale z této diety stává jen jakási jednoduchá forma, jak prý "spolehlivě" zhubnout.

Jak například sama zpěvačka Miley Cyrusová uvedla pro Daily Mail, bezlepková dieta jí pomohla k její vysněné postavě. Podle mnohých spekulantů se tím ale snaží jen odvrátit obvinění z toho, že trpí poruchou příjmu potravy. Koneckonců, i její spoluzastánkyně ohledně účinků diety Victoria Beckhamová či Gwyneth Paltrowová jsou až nezdravě hubené, za čímž podle mnohých spekulací opět stojí spíše než diety poruchy příjmu potravy a "hubnoucí metody" podobného typu slouží pouze jako maskovací prostředek.

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrowová

Tanya Thomasová z Britské dietetické asociace k tomu uvádí: "Odstraněním lepku z jídelníčku rozhodně nezhubnete. Už vůbec ne tolik, jak je prezentováno v médiích, je to mýtus."

Lepek a celiakie

Celiakie souvisí s nesnášenlivostí lepku, což je bílkovina ve vrchní části obilných zrn.

U lidí geneticky zatížených vede k nepřiměřené reakci imunitního systému. Děti trpí střídáním nálad a mají vzduté bříško.

U dospělých se nemoc projevuje obvykle průjmy, v atypických formách chudokrevností či postižením jater.

Co je to lepek? 

Lepek je protein, který se nachází v obilovinách, především v pšenici, žitě či ječmeni. Najdeme ho v pečivu, těstovinách, cereáliích, sušenkách nebo koláčích. Může se vyskytovat ale také v omáčkách nebo polévkách.

"Vyjmutím lepku z jídelníčku se mnozí lidé jen snaží najít co nejjednodušší možnost, jak bez námahy regulovat svou hmotnost. Hubnutí bez správné životosprávy a pohybu prostě nepůjde nikdy tak, jak si představujete. A ani omezení lepku v tomto případě nepomůže," dodává Sarah Sleetová, vedoucí britského Svazu celiaků.

Reklama

Související články

Zakazovaná jídla, která vám pomohou zhubnout

Nezdravá, ale chuťově lákavá jídla na nás číhají na každém kroku. Vnímáme je o to intenzivněji, když se rozhodneme držet dietu a jídla tohoto typu začneme...

Jak zvládnout dietu i o víkendu

Držení diety a hubnutí jako takové je hlavně o silné vůli. Většina dietářů se shodne, že přes týden se to ještě vydržet dá, ale o víkendu odolat nejrůznějším...

Výběr článků

Načítám