Hlavní obsah

Nevhodné tekutiny při redukční dietě

Novinky, ema

Stále dokola se mluví o potravinách, kterým by se lidé měli v rámci redukční diety vyhnout. Často se ale zapomíná na tekutiny, které jsou také nezbytnou součástí jídelníčku každého z nás. I ty totiž mohou cestu za vysněnou postavou zásadním způsobem ovlivnit.

Foto: Profimedia.cz

Voda je samozřejmě v pořádku, nicméně spousta lidí stále při dietě hřeší nezdravými tekutinami, které jim hubnutí ztěžují.

Článek

Dietní drinky

Mohou se zdát jako vhodná volba, pokud chcete co nejvíce snížit příjem kalorií, ovšem někdy mohou takzvané dietní nápoje nadělat více škody než užitku.

Podle odborníků, které oslovil deník Daily Mail, totiž tyto nápoje mohou u některých lidí zvyšovat chuť k jídlu. Studie International Journal of Obesity ukázala, že lidé sice omezí příjem kalorií, co se nezdravých tekutin týče, nicméně získaný deficit obratem doženou kalorickým jídlem při obědě.

Džusy

Džusy jsou plné cukru. Podle serveru Women’s Health obsahuje jedna sklenice džusu z tmavého hroznového vína dokonce až devět kostek cukru, zatímco pomerančový džus obsahoval podle testování kostek šest, jablečný sedm. Pití doslazovaných šťáv a džusů vede k rapidnímu zvýšení krevního cukru a také jeho okamžitému poklesu.

Právě tento proces pak vede k tomu, že člověk v touze doplnit rychle cukry sahá po dalších, v naprosté většině případů nezdravých alternativách. Proto je daleko lepší ovoce konzumovat v syrové formě. I proto, že obsahuje spoustu vlákniny, která napomáhá správnému fungování střev.

Káva

Pozor si dávejte také na kávu, a to především tehdy, pokud si svůj den nedovedete představit bez latté, cappuccina, mocha a podobně. Pokud chcete zhubnout, je dobré držet se pravidla „méně je více”.

Rozhodně uděláte nejlépe, pokud se vyhnete dolévání mléka do kávy. Úplně nejlepší je totiž černá káva bez mléka a cukru. I když je fakt, že pokud černou kávu nesnesete, můžete si ji mlékem alespoň „přibarvit“.

Odstředěné mléko

Women’s Health upozorňuje: dejte si pozor na odtučněné mléko. „Naše výzkumy naznačují, že lidé, kteří pijí odtučněné mléko, mají tendence v dlouhodobém horizontu nabírat více než ti, kteří pijí klasické tučné nebo polotučné mléko,“ řekl doktor David Ludwig, profesor z Harvard Medical School. Radí také vyhýbat se mléčným náhražkám, především těm, které obsahují přidaný cukr.

Ledový čaj

Stejně jako ovocné šťávy a džusy, i ledový čaj je plný cukru. Daleko lépe uděláte, pokud si uděláte ledový čaj domácí a přidáte do něj čerstvé ovoce, případně dosladíte medem.

Alkohol

Není zřejmě žádnou novinkou, že alkohol, a to především pivo, víno a různé koktejly, je doslova přeplněný cukrem. Sklenice piva obsahuje dokonce 150 kalorií, jeho nadměrná konzumace má tedy na přibývání na váze velký vliv. Zejména tehdy, pokud si piv dopřejete několik za večer.

Smoothies

I ovoce obsahuje spoustu cukru, který se počítá. Pokud bojujete s váhou a chcete nějaké to kilo shodit, vyhněte se smoothies drinkům, které obsahují pouze několik druhů ovoce. Raději kombinujte ovoce a zeleninu, přidejte vodu, jogurt, nebo semínka a ořechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám