Hlavní obsah

Netradiční tipy, které přispívají ke kráse i zdraví

Novinky, ema

Je mnoho metod, jak si zlepšit a utužit zdraví. A některé rady jsou velmi jednoduché: zhubnout, nepřejídat se, více spát a nezapomínat na sport, hodně pít a vyhýbat se nezdravým potravinám. Existují ale i zdánlivě nesmyslné rady, které přispívají k lepšímu životnímu stylu, kráse i zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Káva před spaním? Odborníci ji doporučují v případech odpoledních zdřímnutí.

Článek

Vyhněte se dietním sodovkám

Pokud chcete zhubnout, zapomeňte na sodovky. Výzkum z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health odhalil, že obézní a lidé s nadváhou, kteří pili dietní sodovky, přijímali ze stravy daleko více kalorií než ti, kteří pili obyčejné perlivé nápoje bez označení „light“, uvedl health.com.

„Lidé si myslí, že označení 'bez cukru, light nebo s nízkým obsahem cukru' znamená, že nápoj obsahuje méně kalorií. Ale ne vždy je to pravda,“ varuje Amy Goodsonová, dietoložka z Texas Health Ben Hogan Sport Medicine. Bez cukru totiž neznamená, že nápoj neobsahuje kalorie. Nápoj bude v takovém případě obohacen o umělá sladidla, glukózu, fruktózu nebo sacharózu.

Jak na krásné zuby

Nečistěte si zuby bezprostředně po jídle nebo pití. A to speciálně v těch případech, kdy jste snědli cokoliv kyselého. Kyselé potraviny mohou totiž změkčovat zubní sklovinu. Pokud si tedy po jídle hned vyčistíte zuby, můžete k poškození skloviny a vlivu kyseliny na zubní sklovinu ještě více přispět. Lékaři doporučují s čištěním počkat alespoň 30 až 60 minut.

Další možností je zuby si vyčistit před jídlem, a to hlavně v případech, kdy člověk ke snídani konzumuje například čerstvé džusy nebo jiné kyselé potraviny. V případě snídaně obsahující pečivo nebo müsli a nápoje, jako je káva nebo čaj, se naleptání zubní skloviny, i když si zuby po jídle vyčistíme, nemusíme bát.

Zapomeňte na energetické nápoje

Energetické nápoje obsahují více kofeinu než káva. Navíc mohou mít nepříjemné vedlejší účinky jako například nervozitu, podrážděnost a zrychlený srdeční tep. Také v mnoha případech obsahují taurin, složku, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Obsahují také více než 50 gramů cukru na plechovku (13 čajových lžiček). Tak vysoký obsah cukru rychle zvýší hladinu glukózy v krvi, ovšem velmi brzo zase vyprchá, což vede k tomu, že člověk chce automaticky sáhnout hned po další plechovce podobného nápoje.

Daleko menší množství kofeinu a přírodnější alternativu energetických nápojů představuje zelený čaj. Jeho uvolňování do organismu není okamžité, ale pozvolné. V létě si je možné připravit ledový zelený čaj, který díky obsahu antioxidantů a vitamínů navíc prospívá našemu zdraví a má povzbuzující účinky.

Při nadýmání pijte

Pocit nafouknutého břicha, nadýmání a nepříjemných zvuků v žaludku není mnoha lidem úplně neznámý. Co s tím? Ačkoliv se to může zdát jako špatný nápad, lékaři doporučují dostat do sebe co nejvíce čisté vody. „Pokud konzumujete stravu bohatou na vlákninu, pak vaše tělo potřebuje hodně vody, aby ji mohlo efektivněji zpracovat,“ říká gastroenteorolog James Lee ze St. Joseph Hospital v Kalifornii.

„Voda mísící se s vlákninou vytváří gelovou hmotu, která má vliv na pohyblivost střeva a snižuje nadýmání,“ vysvětluje odborník. Pravidelný pitný režim a pití dostatečného množství vody také zmírňuje riziko nadýmání způsobeného dehydratací. Tělo v tomto případě zadržuje vodu, což způsobuje nafouknuté břicho a problémy s plyny.

Káva pro lepší spánek

V Japonské studii, která se původně zaměřovala na to, jak vytěžit z odpoledního „šlofíka“ úplné maximum vyplynul zajímavý závěr. Lidé, kteří si před spaním dali šálek kávy a potom si hned na 20 minut zdřímli, se cítili po probuzení čilejší a vykazovali výrazně lepší výsledky na počítačových testech než ti, kteří kávu nepili. Jak to funguje? Dvacetiminutový spánek totiž stačí k tomu, aby se na jeho konci začaly projevovat účinky kofeinu, které povzbudí mozek k lepší výkonnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám