Hlavní obsah

Nejčastější mýty o srdeční arytmii

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdeční arytmie a jejich nejčastější forma - fibrilace síní, která se projevuje zrychleným bušením srdce, zadýcháváním či únavou, stále častěji postihuje i mladší lidi, kteří do té doby neměli žádné potíže. Může za to především životní styl, další srdeční onemocnění či vysoký krevní tlak. Bohužel v populaci o tomto onemocnění stále koluje celá řada nepravd. Připravili jsme pro vás výčet těch nejčastějších.

Foto: Profimedia.cz

ECHO (ultrazvukové vyšetření srdce)

Článek

Mýtus: Fibrilace síní se týká pouze starších lidí

Výskyt fibrilace síní skutečně stoupá s věkem. Nejčastěji se projeví u lidí nad 80 let. Výjimkou však nejsou ani o desítky let mladší pacienti. „Ve své ordinaci se já i moji kolegové setkáváme i s lidmi po 40. roku života, kteří si potíže přivodili nezdravým životním stylem,“ říká MUDr. Petr Janský z Kardiocentra pro dospělé z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Mýtus: Porucha srdečního rytmu postihuje pouze muže

Lékaři opravdu častěji odhalí poruchu srdečního rytmu u mužů. U žen dochází ke vzniku srdečních onemocnění, a tudíž i fibrilace síní, ve vyšším věku než u mužů. Ženy žijí průměrně o několik let déle než muži, proto je počet žen ohrožených fibrilací síní rovněž velmi vysoký.

Mýtus: Fibrilace síní není příliš nebezpečná

„Fibrilace síní je velmi často spojena s nepříjemnými subjektivními obtížemi – nejčastěji se zrychleným tlukotem srdce, sníženou tělesnou výkonností, únavou a zadýcháváním se při námaze,“ vysvětluje MUDr. Petr Janský. Hlavní nebezpečí představuje tvorba krevních sraženin v srdečních předsíních. Pokud se sraženina uvolní do krevního oběhu, může dojít k ucpání některé z tepen, které prokrvují důležité orgány. Nejčastěji postihuje tato komplikace cévy v mozku. Jejich zneprůchodnění může vyvolat cévní mozkovou příhodu neboli mozkovou mrtvici.

Mýtus: Srdce občas rychle buší každému, není proto třeba se znepokojovat

Občasné rychlé nebo nepravidelné bušení srdce může skutečně potkat každého člověka. Většinou ho způsobí například nadměrná zátěž nebo stres. „Pokud se však nepravidelná srdeční činnost projeví, i když je člověk v klidu, měl by se obrátit na svého lékaře,“ doporučuje MUDr. Petr Janský. Jeho slova potvrzuje 40letý pan Milan: „Fibrilace síní se u mě projevovala nepravidelným tepem, většinou když jsem byl v klidu. Srdce se mi někdy rozběhlo tak rychle, že jsem měl pocit, že vibruje. Příliš jsem tomu nevěnoval pozornost, což byla velká chyba. Lékaři mi řekli, že moje srdce tak vysokou tepovou frekvenci nemuselo vydržet a mohl jsem dostat mrtvici.“

Mýtus: Zdravý člověk se nemusí bát srdečních chorob

Riziko vzniku poruch srdečního rytmu úzce souvisí s životním stylem každého jedince. „Častěji se může fibrilace síní projevit u osob s nesprávnou životosprávou, vysokým krevním tlakem, nadváhou a u kuřáků,“ doplňuje MUDr. Petr Janský. Přesto i lidé, kteří pravidelně sportují, mohou být ohroženi srdečními onemocněními.

Vyplácí se navštívit lékaře co nejdříve
Lidé s nepravidelným tepem, kteří pociťují některý z příznaků fibrilace síní, by se měli obrátit na svého lékaře. Ten na základě EKG nebo ve spolupráci s kardiology může stanovit přesnou diagnózu.
Pokud se poruchu srdečního rytmu nepodaří odhalit včas, může člověka postihnout celá řada závažných komplikací. Například již zmiňovaná cévní mozková příhoda. „Lékař může pacientovi preventivně předepsat léky na snížení srážlivosti krve, které brání tvorbě krevních sraženin a snižují riziko vzniku mozkové mrtvice,“ dodává MUDr. Petr Janský.

Fibrilace síní:

- forma srdečních arytmií, jejímž podkladem je kroužení elektrických vzruchů v obou srdečních síních po měnících se okruzích. To má za následek ztrátu koordinovaného stahování síní, ztrátu jejich čerpací schopnosti s městnáním krve a obvykle i rychlý převod vzruchů na srdeční komory, což má za následek rychlou a nepravidelnou srdeční akci

- neohrožuje bezprostředně na životě, ale zhoršuje významně kvalitu života postižených. Jednak je fibrilace síní spojena s celou řadu komplikací jako zvýšený výskyt mozkových příhod nebo srdečního selhání.

- má podobně jako každá jiná arytmie různé projevy u jednotlivých pacientů. Jedním z hlavních projevů bývá pocit rychlé srdeční akce - palpitace. Někteří pacienti vnímají výrazně nepravidelnost srdečního tepu. Jiní nevnímají bušení srdce, ale pociťují nízkou výkonnost při tělesné zátěži (nevýkonnost, zadýchávání se, pocení, atd). Existují však i nemocní, kteří o arytmii vůbec nevědí a u kterých může být fibrilace síní buď náhodným nálezem na EKG nebo se na ni přijde při některé z komplikací jako je mozková příhoda.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidi s arytmií ochrání zákrok před mrtvicí

Kardiologové pražské Nemocnice Na Homolce jako jedni z mála na světě umějí originálním zákrokem na srdci předejít mozkové mrtvici pacientů s poruchou srdečního...

Výběr článků

Načítám