Hlavní obsah

Nadměrné pocení dokáže znepříjemnit život

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás zpocené ruce, nohy, mokro v podpaží anebo pot ukapávající z čela? Je možné, že máte hyperhidrózu - nemoc způsobující nadměrné pocení. Stejně jako vy trpí touto chorobou, která ve vás vzbuzuje stud a nutí vás měnit své životní návyky, milióny lidí na celém světě.

Článek

Pocení je normální proces, při kterém je udržována vnitřní teplota člověka, čímž chrání tělo před přehřátím. Je přirozené se potit více v teple, při tělesné námaze, při horečce, v nervozitě, zlosti, rozpačitosti nebo při strachu. Nicméně existují stavy, kdy pocení je natolik nadměrné, že to s běžním pocením nemá co dělat.

Hyperhidróza, nebo-li nadměrné pocení je nemoc nervového systému, které začíná obvykle v mládí a a bez léčby provází nemocného celým životem. "Jelikož nemocný vypotí až 5krát více tekutiny než zdravý člověk, má to vliv nejen na jeho osobní, ale i profesní život. Například zpocené dlaně či nadměrné pocení v podpaží mohou být vážnou překážkou  v řadě povolání a v některých případech mohou vést až ke změně profese", říká Roman Šmucler ředitel kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion.  

Toto onemocnění může postihnout rozsáhlejší plochu na těle a nebo jen určité místo. Nejčastěji se jedná o dlaně rukou, plosky nohou, podpaží a obličej. Nicméně hyperhidróza může postihovat také třísla, trup, záda či jiná místa těla.

Co hyperhidrózu způsobuje?

U většiny projevů lze říci, že onemocnění souvisí se zvýšenou aktivitou sympatického nervového systému, nicméně mnohdy konkrétní příčiny nelze určit. Obecně lze hyperhidrózu rozdělit na dva typy: primární a sekundární. Primární je zpravidla způsobena nadprůměrným nervovým drážděním, což často bývá dědičné. Sekundární je obvykle příznakem nějakého jiného onemocnění. Mohou ji také spustit léky, vysoká teplota a kořeněné jídlo.

"Hyperhidrózou někdy trpí lidé s úzkostnými stavy, třeba s agorafobií (úzkost ve velkých prostorách). V takovém případě by léčba neměla spočívat jen v odstranění pocení. Snažíme se pacientovi sjednat také konzultaci s psychiatrem," říká Šmucler.

Způsoby léčby

K dispozici je celá řada způsobů léčby a zvolit ten správný způsob by měl specialista. V potaz by měl brát nejen závažnost a lokalizaci hyperhidrózy, ale i dopad na sociální a profesní život.

Mezi nejčastější léčbu, kterou si často určují sami nemocní je používání antiperspirantů a to nejčastěji s 12 - 20 % obsahem chloridu hlinitého. Bohužel tato léčba je velmi málo účinná a je nutné během dne antiperspirant několikrát aplikovat, což může vést k alergickým kožním reakcím a svědění.

Léčba pomocí léků - tato léčba je velmi účinná, jelikož ale léky mají často velmi široké použití, mají i mnoho vedlejších účinků.

Iontoforéza - rehabilitační metoda, která se používá u nadměrného pocení dlaní a nohou a není vhodná např. na podpaží či třísla. Při tomto způsobu nemocný používá přístroj na baterie, kterým si přivádí do rukou, nohou nízký elektrický proud, který zamezuje tvorbě potu.

Léčba botulotoxinem typu A - tato metoda je nejmodernější a také nejméně zatěžující. Botulotoxin se váže na nervové zakončení potních žláz a blokuje uvolňování chemické látky, jenž zprostředkuje produkci potu. Pocení obvykle ustupuje v místech léčby po 2-5 dnech po aplikované injekci a zpravidla trvá 4 až 12 měsíců. Postupně účinek zeslabuje, což vyžaduje druhou sadu injekcí. Následující podání jsou stejně účinná jako první injekce a doba bez pocení stejně dlouhá. Cena se pohybuje v rozmezí 5 - 12 tisíc - záleží na počtu vpíchnutých jednotek botulotoxinu.

Nejčastější příznaky nadměrného pocení:

**Silně se potíte i v klidu a při nízké okolní teplotě

**Neustále si otíráte dlaně a vyhýbáte se podání ruky

**Zničíte tucet párů obuvi za rok

**Na košili či tričku se vám tvoří obrovské propocené kruhy

**Celý den si otíráte kapky potu z čela

Chirurgická léčba - chirurgická léčba bývá často poslední možností, jak zvládnout toto onemocnění, pokud jiná léčba selhala. Existují dva typy chirurgické léčby hypohidrózy - odstranění potních žláz nebo endoskopická transtorakální sympatektomie (ETS). ETS je endoskopická metoda, při níž dochází k tzv. "liposukci" podpaží - místo tuku dochází k odsátí potních žláz.

Reklama

Související články

Při výběru partnera hraje roli i vůně

Důležitou roli v našem životě hrají vůně a pachy. Jejich vnímání a citlivost na ně je velmi individuální. Stejný člověk může někomu vonět a jiný ho jen těžko...

Pocení posiluje imunitní systém

Nikdo nepochybuje, že při horečnatých onemocněních dokáže intenzivní pocení udělat s pacientem doslova zázraky. Jak však zjistil německý profesor Wolfgang...

Pocení je společenský problém nejen v létě

Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Pocení, ale také může způsobovat společenské problémy a to zejména díky nepříjemnému...

Výběr článků

Načítám