Hlavní obsah

Pocení je společenský problém nejen v létě

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Pocení, ale také může způsobovat společenské problémy a to zejména díky nepříjemnému pachu. Přestože v zahraničí patří používání antiperspirantů a deodorantů ke každodenní základní hygieně, pro většinu Čechů jsou tyto přípravky určené pro zvláštní příležitosti.

Článek

První dojem je v mezilidských vztazích často rozhodující. Čich jako jeden ze základních smyslů je v tomto směru velmi důležitý. Pokud někomu nebudete vonět, jen velmi těžko s dotyčným utvoříte fungující vztah. A naopak bude-li vaše vůně druhému příjemná, může to ovlivnit jeho postoj k celé vaší osobnosti.

V každém případě by lidé měli být především ohleduplní k ostatním. Lidský zápach může být velmi nepříjemný a například v teplých dnech v uzavřených místnostech či v přeplněných hromadných dopravcích, může způsobit mnohým lidem nevolnost až mdloby. Nikdy nezapomínejte na to, že přestože vám váš pach nevadí, ostatním vadit může. Díky podcenění situace můžete i vy díky zápachu zažít spoustu nepříjemností. Např. budete-li žádat o práci, váš zápach může být hlavním důvodem, proč vás do zaměstnání nepřijmou. Pro vás to možná bude znít diskriminačně, nicméně kdo z vás by chtěl sedět v kanceláři s někým, kdo zapáchá?

Denně se z těla odpaří až 500 ml vody

Pocení je pro nás velmi důležité, především díky jeho funkci - regulaci tělesné teploty. Ve chvíli, kdy roste tělesná teplota, ať už proto, že jsme ve stresu či sportujeme, nebo je venku horko, musí se naše tělo nějak ochladit. A tak dává náš nervový systém pokyn potním žlázám , které vyloučí pot. Tělo se pomocí potu ochlazuje a zabraňuje se tak přehřátí organizmu.

Pot je čirá vodnatá tekutina bez zápachu. Vlivem bakterií dochází k jejímu rozkladu a ke vzniku nepříjemného pachu. Pot se do určité míry odpařuje z povrchu těla, aniž bychom si toho všimli. Jde o tzv. perspiraci, při které se denně odpaří z těla  až 500 ml vody. Větší množství vylučovaného potu, ale již vnímáme - jedná se o aktivní pocení. Protože je aktivita potních žláz řízena nervovým a hormonálním systémem, reagují žlázy i na změny emoční. Při emocionálním pocení se zpotíme během několika sekund. Takto vzniklý pot zpravidla obsahuje více látek, které rozkládají bakterie, a jeho pach je výraznější. Pokud je venku velké horko, často trvá delší čas než se začneme skutečně potit.

Foto: Novinky - 1. Tuhý antiperspirant FA Balsam, 2. Tuhý antiperspirant Rexona citrus, 3. Nivea Deo kuličkový antiperspirant Perl Beauty, 4. Kuličkový deodorant Radox a Vitamin Care

Prevence pocení

Prevence vzniku nepříjemného pachu spočívá zejména v denní hygieně nejen těla, ale i oblečení. Vhodné jsou přírodní materiály, důležitá je častá výměna prádla a používání deodorantů a antiperspirantů. Svoji roli hraje i správná strava, jelikož některé aromatické silice z jídla přecházejí z jídla i do kůže (česnek, kari, cibule, kmín, ryby atd.) a ovlivňují tak výsledný pach.

Antiperspiranty omezují činnost potních žláz tím, že vedou ke stažení povrchové rohoviny a brání tak vzniku potu. Vlastní deodorační účinek je dán přítomností bakteriostatických, bakteriocidních přísad a kyselého pH. Oproti tomu deodoranty jen překrývají pach a nesnižují tvorbu pachu. Jejich účinek bývá krátkodobý a je třeba ho používat i několikrát denně.

Foto: Novinky - 1. Tuhý deodorant Nivea Aqua Cool, 2. Kuličkový deodorant Avon Individual Blue for him, 3. Kuličkový deodorant Ouick Dry FA Sport, 4. Antiperspirant Clarins v kuličce - bez alkoholu, 5. Lacoste Pour Homme Deo Stick, 6. Radox Deo Roll-on.

Kdy pocení může být příjemné
Apokrimní potní žlázy v naší kůži zejména v podpaží, ušních kanálcích, v okolí prsních bradavek a pohlavních orgánů vylučují v reakci na náš emocionální stav vůni těla s feromony. Feromony jsou přírodní chemické látky, které vysílají podvědomé signály opačnému pohlaví, kde spouští velmi silné sexuální odezvy. Proto jsou tyto fermony často přidávány do nejrůznějších vůní ke zvýšení sexuálního apetitu.

Anketa

Používáte denně antiperspirant či deodorant?
Samozřejmě.
89,5 %
Ne, je to zbytečné.
4,2 %
Ne, záleží na příležitosti.
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3566 čtenářů.

Potní žlázy

Na těle člověka rozlišujeme malé a velké potní žlázy.

**Malé potní žlázy se v počtu 2 - 3 milióny nacházejí na celém kožním povrchu s vyjímkou rtů, očních víček a některých částí pohlavního ústrojí. Ústí na povrch kůže, kde vylučují čirou tekutinu a tvoří její ochranný povlak.

**Velké potní žlázy nebo také pachové žlázy se vyskytují v podpaží, ve tříslech, na prsních bradavkách a kolem genitálu a konečníku. Produkují hustší zkalenou tekutinu žluté barvy, která obsahuje více bílkovin a tuku, jejichž rozkladem vzniká živná půda pro nejrůznější baktérie a kvasinky - které zapáchají. Velké potní žlázy se u člověka vyvíjejí až v pubertě a jsou zodpovědné i za specifický pach člověka.

**Muži se často potí více než ženy, což je dáno především větším množstvím potních žláz u mužů a jejich větší aktivitou.

Reklama

Související články

Pocení nohou spolehlivě zabrání spreje

Nikdo nemusí být v rozpacích pokaždé, když si na návštěvě u přátel zouvá v předsíni boty. Je zbytečné stydět se za své nohy a za zápach, který po celodenním...

Při výběru partnera hraje roli i vůně

Důležitou roli v našem životě hrají vůně a pachy. Jejich vnímání a citlivost na ně je velmi individuální. Stejný člověk může někomu vonět a jiný ho jen těžko...

Pocení posiluje imunitní systém

Nikdo nepochybuje, že při horečnatých onemocněních dokáže intenzivní pocení udělat s pacientem doslova zázraky. Jak však zjistil německý profesor Wolfgang...

Výběr článků

Načítám