Hlavní obsah

Při výběru partnera hraje roli i vůně

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitou roli v našem životě hrají vůně a pachy. Jejich vnímání a citlivost na ně je velmi individuální. Stejný člověk může někomu vonět a jiný ho jen těžko snáší. Většině z nás ale pach potu prostě nejde pod nos.

Článek

Je však třeba vědět, že pocení je zcela přirozené a pro organismus velmi důležité. Jeho hlavní role spočívá v řízení tělesné teploty. Pomáhá ochlazovat naše tělo a vylučovat škodlivé i toxické látky. Zbavujeme se jím také tepla, které v těle neustále vzniká. Potíme se prostě ustavičně a je jedno, zda jsme v klidu, spíme či fyzicky pracujeme nebo sportujeme. Při sportu a práci se samozřejmě potíme mnohem víc.

Potní žlázy reagují ale také na psychické podněty. Začnou více pracovat i při sexuálním vzrušení a podílejí se na vzniku specifické vůně každého člověka. To je také důvodem, proč pach hraje při výběru partnera důležitou roli.

Jak vzniká nepříjemný pach

Pot je v podstatě bez vůně a zápachu. Nepříjemný začíná být až tehdy, kdy bakterie na pokožce a chloupcích začnou rozkládat bílkoviny a mastné kyseliny. Kromě toho vytváří teplo v podpaží. Právě to jsou vhodné podmínky pro množení bakterií, a proto je velmi důležité starat se právě o tuto část těla.

"Množství potu závisí na několika faktorech. Na vnější teplotě a klimatickém pásmu, zvýšené produkci tepla v organismu, fyzické námaze a psychickém vzrušení. Maximální množství potu, které člověk vyprodukuje za normálních okolností v průběhu dne, je 1 litr. Při zvýšeném pocení je třeba bezpodmínečně dodržovat pitný režim a dbát na dostatečný příjem tekutin s obsahem minerálů.

Dalším významným faktorem, který ovlivňuje pocení, je relativní vlhkost vzduchu. Když je vysoká, vzduch je téměř nasycen a pak nedokáže přijímat další vodu z organismu. Proto se pot neodpařuje a neochlazuje organismus tak efektivně jako při suchém vzduchu," uvádí MUDr. Karolína Kykalová z Ústavu estetické medicíny v Praze.

Rozhodují také emoce

O tom, zda se budeme potit, rozhoduje často náš duševní a emocionální stav. Před důležitou zkouškou či jednáním máme obvykle obavy z toho, jak to dopadne, či ze zklamání. Když jsme nervózní, zvyšuje se nervová činnost, která má vliv na potní žlázy, především na dlaních a v podpaží. V té chvíli se cítíme nepříjemně, jsme napjatí a studený pot nám stéká po těle.

"Emocionální pocení a pocení z tepla či fyzické námahy se liší dobou, kterou tělo potřebuje na to, aby se opravdu zpotilo. V případě pocení z tepla často chvíli trvá, než se začneme skutečně potit, zatímco v případě emocionálního máme podpaží a dlaně úplně mokré během několika sekund. Navíc, pot vznikající při emocionálním pocení zpravidla obsahuje víc látek, které rozkládají bakterie, a proto je jeho pach výraznější," vysvětluje dr. Kykalová.

Může signalizovat onemocnění

Pocení může být i určitým signálem, že s námi není všechno v pořádku. Pokud není nadměrné pocení důsledkem zvýšené fyzické námahy anebo silného stresu, pak jde o hyperhidrózu nebo diaforézu. Projevuje se zejména na dlaních a v podpaží. Dokáže ale velmi znepříjemnit mezilidské vztahy postižených osob.

Vznik nadměrného pocení může souviset s hormonální nerovnováhou třeba v klimakteriu, nadměrnou činností štítné žlázy či vysokou aktivitou nervového systému. Problém nadměrného pocení je třeba vždy řešit ve spolupráci s odborníkem, který dokáže poradit nejlepší způsob léčby.

Muži jsou mnohem aktivnější

Muži a ženy se liší nejen fyzicky, ale rozdílným způsobem fungují i chemické procesy v jejich tělech. Ženská pokožka je citlivější na teplotní změny, což způsobuje větší množství tuků, má menší plochu a menší počet potních žláz. Z toho vyplývá, že ženy se potí méně.

U žen dosahuje množství potu za hodinu přibližně 180 mililitrů, zatímco u mužů asi 250 mililitrů. Mužské potní žlázy jsou mnohem aktivnější než ženské a zpravidla se u nich v podpaží nachází víc bakterií, které způsobují nepříjemný zápach. Muži se tedy nejen víc potí, ale jejich pot je i víc cítit.

ŽLÁZY PRACUJÍ JIŽ OD NAROZENÍ

Potní žlázy se nacházejí v kůži ve škáře. Jejich činnost řídí a kontroluje autonomní nervový systém. Každý máme zhruba 3-4 milióny potních žláz. Nacházejí se na celém těle s výjimkou rtů, prsních bradavek a vnějších pohlavních orgánů.

Malé potní žlázy fungují u člověka už od narození. Nacházejí se na celém těle, v největší koncentraci na pažích, chodidlech, hrudníku a čele. Reagují především na vnější podněty (teplo, fyzická námaha) a řídí naši tělesnou teplotu. Pot, který produkují, zvlhčuje povrch kůže a ochlazují ho odpařováním.

Velké potní žlázy jsou v podpaží, v oblasti genitálií a okolo prsních bradavek. Často ústí do folikuly chloupku. Svou funkci zahajují okolo osmého roku života. Pot, který se vytváří v těchto žlázách, obsahuje bílkoviny a mastné kyseliny, proto je hustší a má žlutou barvu. Ta je také příčinou světlých skvrn na oděvu.

DEODORANT, NEBO ANTIPERSPIRANT?

Jedním ze základních nejen hygienických, ale i společenských pravidel je používání deodorantů a antiperspirantů. Nanášíme je vždy do podpaží, když to potřebujeme, můžeme je použít také na plosky nohou a dlaně. Pokud se některým lidem hodně potí např. čelo, dají se nanést nejen na čelo, ale i na celý obličej s výjimkou očních víček.

Deodoranty obsahují dezinfekční prostředky s antibakteriálním účinkem, který omezuje vznik nepříjemného zápachu. Zpravidla obsahují alkohol, který velmi rychle vyprchá. Jejich účinek je krátkodobý, a proto je třeba používat je i několikrát denně. Deodoranty neomezují tvorbu potu, který se tvoří i po jejich použití, pouze zamezují zápachu.

Antiperspiranty obsahují aktivní složku, která omezuje tvorbu potu a vznik nepříjemného zápachu. Přímo snižují tvorbu potu a množení bakterií, které pot rozkládají. Dodávají nám pocit čistoty a svěžesti a jsou účinné po celých 24 hodin.

Ženy si mohou vybrat sprej, stick, ministick a roll-on, pro muže je to obvykle sprej a stick. Na trhu dostaneme i přípravky, které obsahují aloe vera. Pokožce dodají jednak vlhkost a jednak ji současně uklidní.

Jsou výrobky, které obsahují antioxidanty bránící tvorbě a oxidaci potu. Ocení je hlavně lidé, kteří potřebují maximální ochranu i během velmi náročných aktivit. Další varianta je určena pro ženy s citlivou pokožkou a je dermatologicky testována.

Navzdory všem rozdílům mají muži i ženy jedno společné. Snaží se najít si partnera, se kterým si nejen rozumí, ale i navzájem si voní, protože žít s někým, koho nemůžeme ani cítit, se jednoduše nedá.

Reklama

Výběr článků

Načítám