Hlavní obsah

Na stres a úzkost vyzrajete e-stimem

Právo, Petr Veselý

Na internetu říkají těm přístrojům e-stimy. Lidé, kterým pomohly, v nich někdy vidí zázrak. Jestli jsou však něčím doopravdy, tak hlavně užitečnou pomůckou. Především proti potížím, které vyvolávají stresy. Ale i proti dalším zdravotním problémům. Samozřejmě pomůckou, která má své limity.

Článek

Ruští vědci začali v 50. letech vyvíjet lebeční, tedy kraniální, elektrostimulaci (CES) mozku proti nespavosti. Rychle se však ukázalo, že působí daleko účinněji proti úzkosti, stresu a různým psychickým problémům. Další výzkumy, které dělali odborníci na amerických univerzitách, ukázaly, že pomáhá v různé míře také u depresí, bolestí hlavy i zubů, dále zlepšují soustředění, ale také schopnost učit se. Míra účinku bývá individuální.

Na cestě ke zlatu

Když Tereza Košková, mistryně republiky v běhu na 100 metrů, poprvé použila e-stim, cítila se po něm příjemně uvolněná a zároveň soustředěná. Tenhle příjemný psychický stav jí podle všeho pomohl v tom, že si ten den zlepšila svůj osobní rekord v běhu na 60 metrů. Pak si přístroj půjčila čtrnáct dní před mistrovstvím republiky. Na něm získala zlatou medaili.

I tady si vylepšila svůj osobní rekord. Po dvou čtvrtých místech z halového mistrovství ČR to byl velmi příjemný posun. O e-stimu říká: "Umožňuje mi lépe se soustředit na výkon a nabudit se na něj psychicky. Spíš pak prodám to, co jsem natrénovala. Je to příjemná a užitečná pomůcka. Ale určitě nic zázračného."

Stimulace nemá být protivná

Odborně se metodě, kterou e-stim využívá, říká lebeční elektrostimulace. Ten název může řadu lidí vylekat, ale zbytečně. Pokud vám přístroj nepomůže, neublíží vám. Podle dosavadních mnohaletých výzkumů nemá žádné negativní vedlejší účinky.

V USA i v západní Evropě existuje několik typů e-stimů od různých firem. Je možné se na ně podívat na internetu. Do vyhledavače je třeba napsat: e-stim. U nás je k mání zatím jen jeden typ.

Přístroje připomínají walkmany. Místo sluchátek mají na konci drátků elektrody, které se lepí za uši, nebo se dají přicvaknout k ušním lalůčkům. Knoflíkem na přístroji pak regulujete sílu slabého elektrického proudu v elektrodách. Od jemného šimrání přes sílící mravenčení až po silné brnění. Intenzitu si každý nastaví individuálně. Neměla by nám být nepříjemná nebo protivná.

Přístroj by měl člověk užívat zpočátku dvakrát denně, 30-45 minut. Klidně při práci na počítači nebo jiné podobné činnosti. Ta efekty e-stimu nijak neruší. Po měsíci je pak dobré snížit frekvenci tréninku na dvakrát až třikrát týdně.

V maléru po povodních

"O povodních nám voda zaplavila kanceláře a zničila prakticky všechno," říká majitel tiskové agentury. "Byl jsem na tom psychicky špatně. Známý, psycholog, mi nabídl, jestli nechci vyzkoušet přístroj, který pomáhá proti stresu. Kdyby to byl někdo jiný, asi bych ho poslal do háje. Nevěřím na zázračné přístroje a preparáty. Ale že to byl on, řekl jsem si, tak jo, vyzkouším to.

E-stim jsem si pouštěl každé ráno zhruba na deset minut místo dvaceti. Přesto mi pomáhal. Cítil jsem se méně depresívně a víc jsem se do práce těšil. Postupně jsem si uvědomoval, že jsem klidnější a spokojenější. I když pro to objektivně nebyl žádný důvod. Používal jsem e-stim asi půl roku. Během té doby jsem se dal psychicky tak dohromady, že jsem ho nepotřeboval. Cítil jsem se dobře. Ale mám ho doma, a kdybych se zase dostal do podobné situace, určitě po něm znovu sáhnu."

Méně výbuchů zlosti, lepší výsledky při učení

Po tréninku s e-stimem, který využívá principy CES, se lidé cítí uvolnění a současně bdělí, soustředění. Během několika dnů obvykle začnou:

  • lépe usínat;
  • ustoupí výkyvy nálad;
  • zmírní se výbuchy hněvu;
  • stoupne kontrola jejich emocí;
  • zlepší se jejich schopnost učit se a koncentrovat;
  • zlepší se i jejich paměť.

Čím to, že slabý speciálně modulovaný elektrický proud může mít tak pozitivní vliv na činnost mozku? Američtí vědci zjistili, že kraniální elektrostimulace zvyšuje hladiny serotoninu a dalších přenašečů mozkových vzruchů nebo neuromodulátorů. Hladiny stresového hormonu kortizolu naopak snižuje. Vyvolává v mozku také další pozitivní efekty.

Zatočila s migrénou

Dny, kdy Jarmilu Procházkovou, úřednici z Prahy, netrápila migréna, by každý měsíc spočítala na prstech jedné ruky. Kdo záchvat této choroby nezažil, nepochopí, jak dovede s člověkem zacvičit. Postižený se choulí bolestí, stočený do klubíčka na posteli. Ve tmě a naprosto paralyzovaný. Ztrpčovat život však dokážou i slabší záchvaty migrény. Člověk s nimi jde do práce, přemáhá bolest hlavy, nevolnosti a tak dál.

Jarmila Procházková absolvovala spoustu vyšetření, vyzkoušela řadu léků, vystřídala několik neurologů a nic. Byla už tak vyčerpaná, že ztratila veškerý elán do života. Elektrostimulace byla jen takovým pokusem ze zoufalství a beznaděje.

Po prvním týdnu začaly bolesti hlavy ustupovat. Po šesti týdnech zmizely prakticky úplně. Začala mít znovu chuť do života. A postupem času i víc energie a dobré nálady. Dokonce chodila cvičit. K tomu by ji předtím nikdo nedonutil. E-stim používala 2x denně 30 minut. Po půl roce měla dojem, že už ho nepotřebuje. Odložila ho. A migrény se vrátily. Jakmile ho oprášila, zmizely. Dnes už ví, že trénink nesmí vynechávat.

Vyzkoušet přístroj by doporučila všem, kterým migréna otravuje život. Není lékem na ni, je pouze podpůrným prostředkem. Ale někdy mívá překvapivé výsledky.

Reklama

Související články

Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

Lidé, kteří trpí migrénou, jsou dvojnásobně náchylnější k možné náhlé mozkové příhodě než ti, kteří tuto formu bolesti hlavy prakticky neznají. K tomuto závěru...

Za bolesti hlavy mohou často nemoci očí

O bolestech v očích a rozmazaném vidění vědí své všichni, jež alespoň jedinkrát postihla migréna. Nyní bylo prokázáno, že za prudkými a nesnesitelnými bolestmi...

Výběr článků

Načítám