Hlavní obsah

Mýty a fakta o očkování proti chřipce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti sezónní chřipce, které je plně dostupné všem zájemcům, již probíhá. Očkují praktičtí lékaři a cena vakcíny včetně vpichu je zhruba 300 až 350 korun. Zájemci si je hradí v plné výši, ale některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají.

Foto: Profimedia.cz

Chřipka není rýma. Je to virové onemocnění, na které každý rok v ČR umírají dva tisíce lidí.

Článek

I když vakcína proti sezónní chřipce nechrání proti prasečí, ten, kdo bude očkován, má naději, že průběh onemocnění v případě nákazy prasečí chřipkou bude mírnější.

Očkování proti prasečí chřipce nebude běžně dostupné a očkovány budou pouze vybrané osoby. Na otázky sestavené z dopisů čtenářů Právu odpověděl prof. Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Očkování má význam jen pro oslabené jedince a seniory. U zdravých lidí si organismus dokáže poradit s chřipkovým virem sám.

Chřipka není rýma. Je to virové onemocnění, na které každý rok v ČR umírají dva tisíce lidí. Pokud se objeví nový virus, úmrtnost se dramaticky zvyšuje. Ten, kdo je očkován, nechrání pouze sám sebe, ale i své okolí, protože nemůže chřipku na nikoho přenést. Je tedy vhodné pro všechny, kdo mají ve svém okolí děti, těhotné ženy, starší osoby a osoby trpící nějakou chronickou nemocí.

Po vakcinaci se u lidí objeví ještě horší průběh chřipky, než kdyby nebyli očkováni.

Současné očkovací látky jsou zcela bezpečné a obsahují pouze části viru (rozbitý virus), který nemůže nikdy člověka nakazit. Pokud existují případy, kdy někdo onemocněl brzy po očkování, nedostal chřipku z očkovací látky, ale byl nakažen již v době očkování nebo bezprostředně poté – dříve, než si tělo mohlo vytvořit protilátky (to trvá asi deset dnů). Chřipku by tedy dostal stejně, bez ohledu na očkování.

Vakcíny proti chřipkovému viru nejsou dostatečně dlouho testovány a sporná je jejich bezpečnost a nežádoucí účinky.

Očkovací látky jsou testovány naprosto stejně jako jiné léky a každoročně podléhají složitému registračnímu řízení. Pokud by se přesto objevily závažné nežádoucí účinky, byla by daná vakcína okamžitě stažena z distribuce.

Očkování není vhodné pro děti a těhotné ženy.

Ve světě se běžně očkují děti od šesti měsíců věku. Vzhledem k vyvíjejícímu se imunitnímu systému jsou však děti, na rozdíl od dospělých, očkovány dvakrát za sezónu. Očkování těhotných žen se velmi doporučuje, protože v této skupině populace byla prokázána vysoká úmrtnost na chřipku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se bránit sezónní i prasečí chřipce

Nástup prasečí chřipky vypadal dramaticky. Záchranáři v maskách a bílých skafandrech vyšetřovali české turisty, kteří se vraceli z Mexika, ve specializovaných...

Výběr článků

Načítám