Hlavní obsah

Vakcína proti prasečí chřipce je bezpečná, tvrdí WHO

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) se snaží obnovit důvěru ve vakcínu proti prasečí chřipce, kterou se nechtějí nechat očkovat ani někteří čeští zdravotníci. V úterý ji označila ze nejdůležitější prostředek boje proti pandemii. Připustila mírné vedlejší efekty, jako jsou svalové křeče a bolesti hlavy, ale zdůraznila význam očkování, píše tisková agentura Reuters.

Foto: Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová

Článek

U některých očkovaných se objevily vedlejší efekty a další lidé se proti očkování stavěli. Mezi jinými i někteří čeští lékaři a zdravotní sestry, kteří se odmítají dát očkovat. „Nechtějí být pokusnými králíky,“ řekl v pondělí Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Viděli jsem ty zprávy. Znovu opakujeme, že nejdůležitější nástroj v boji s padnemií je vakcína,“ uvedl mluvčí WHO Gregory Hartl. Podle něj je dvakrát tak důležité, aby byli očkováni právě zdravotničtí pracovníci.

Měl by být očkován každý, kdo spadá do vybrané skupiny, říká. „Chtěli bychom doufat, že každý, kdo má šanci být očkován, bude očkován."

Rozsáhlé kampaně očkování proti viru prasečí chřipky už byly zahájeny v Číně, v Austrálii a v USA, uvedl Hartl.

I tuzemské ministerstvo zdravotnictví bylo postojem českých lékařů zaskočeno. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně „nemocný zdravotnický pracovník při úzkém kontaktu s pacientem může být zdrojem nákazy a proto by se měl nechat očkovat“.

Očkovací látka, která bude v Česku použita, dostala minulý týden pozitivní stanovisko od evropské lékové agentury a tím splnila všechny přísné požadavky i z hlediska bezpečnosti.

V USA nejsou na očkování připraveni

Lékaři ve Spojených státech jsou na očkování proti prasečí chřipce, které v zemi začalo v pondělí, špatně připraveni, píše list new York Times. Vláda jim poskytla málo informací, navíc nejsou vybavení na podávání vakcíny ve velkém rozsahu. Řada lékařů přemýšlí, jak zvládnout tisíce zájemců o vakcínu a vedle toho ještě ordinovat. Někteří zvažují, že by přijali nové sestry pouze na podávání vakcíny. Od zahájení vakcinace lékaře zaplavilo množství dotazů znepokojených lidí. 

Americká vláda koupila ze dvě miliardy dolarů 250 miliónů dávek vakcíny, která se buď podává nitrožilně nebo jako nosní sprej. Chystá nejambicióznější očkovací kampaň v historii země, která by měla zasáhnout téměř celou populaci.

Tunisko kvůli nedostatku vakcín zrušilo pouť do Mekky

Podle tuniského ministerstva pro náboženské záležitosti bude obyvatelům cesta do Mekky zakázána, protože zásilka vakcín proti viru H1N1dorazí nejdříve v polovině října. Náboženská pouť hadždž podle zastoupení Saúdské Arábie v Tunisku začne přibližně kolem 18. listopadu. Zdravotníci by nestihli její účastníky včas očkovat, citovala agenturu Reuters ČTK.

Tunisko je první arabskou zemí, která pouť zakázala všem obyvatelům. Každý rok se jí účastní asi 9 000 Tunisanů. Kvůli obavám z možného šíření viru během pouti omezila počet poutníků řada muslimských zemí. Egypt a Írán na příklad zakázaly pouť dětem mladším 12 let a osobám starším 65 let. 

Reklama

Výběr článků

Načítám