Hlavní obsah

Moderní operace vracejí páteři pružnost

Právo, Zdena Lacková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Už kolem pětadvaceti let měla paní Eva takové potíže s páteří, že jí její neurolog doporučoval operaci. Dlouho ji odmítala, bolesti se však zhoršovaly, občas nemohla došlápnout na jednu nohu a při chůzi ji tahala za sebou. Proto nakonec ve třiceti přeci jen zvolila operační sál.

Foto: Jiří Smutný

Firma Agip patří k cenovému průměru (Brno-Líšeň)

Článek

Na neurochirurgickém oddělení Nemocnice Na Homolce lékaři zjistili, že paní Eva má páteř zhroucenou k jedné straně a vyhřezlé dvě meziobratlové ploténky. Při léčbě chirurgové využili nejmodernější operační postup, tzv. dynamickou stabilizaci. Zákrok, který řeší degenerativní chorobu páteře. Do nemocného páteřního úseku ji voperovali zvláštní vzpěru, která polohu obratlů upravila.

"Éra těchto operací páteře nastala na počátku 21. století. Rozšířily se tak možnosti zásahů, jež léčí degenerativní chorobu páteře. Do té doby se využívaly jen techniky uvolňující a dále fúze, čili kostní spojení jednotlivých páteřních obratlů," vysvětluje MUDr. Jiří Chrobok z neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce, která se vzhledem k největším zkušenostem s dynamickými stabilizacemi stala referenčním školicím centrem pro Českou republiku a několik dalších států.

Páteř postupně stárne

Degenerativní choroba páteře způsobuje postupné změny na meziobratlových ploténkách, ty se snižují, obratle se přibližují a nakonec sesednou natolik, že uskřípnou nervové kořeny.

"Nemoc se projevuje především bolestmi v zádech, jež mohou být doprovázeny bolestmi v končetinách, ale i dalších částech těla, podle toho, kde v páteři degenerativní změny probíhají," říká doktor Chrobok. Nejčastěji tato choroba trápí lidi mezi 30. až 60. rokem, nejvíce případů je zaznamenáno u pacientů kolem 45. roku.

Nejdříve lékaři tato onemocnění zkoušejí léčit konzervativně. Pokud terapie selže, musí nastoupit chirurgové.

Vzpěry a implantáty neubírají pohyb

Dynamická stabilizace, která byla provedena i paní Evě, řeší určité typy degenerativního onemocnění krční či bederní části páteře buď za použití umělých náhrad meziobratlových plotének, nebo implantací pružných systémů - jakýchsi drobných vzpěr. Ty zajišťují stabilitu obratlů a umožňují zachovat normální hybnost operovaných úseků páteře i případné obnovení ploténky.

"Zatímco metoda fúze - spojení páteřních obratlů - může po čase přeci jen vést k přetížení a vývoji degenerativních změn v sousedních, dosud nepostižených ploténkách, po dynamických stabilizacích páteře se to nestává," dodává doktor Chrobok.

I když dnes medicína dokáže hodně, je určitě výhodnější zůstat zdráv. Postup stárnutí páteře, provázený bolestmi, lze do značné míry ovlivnit životním stylem.

Co jí nesvědčí

  • práce, při níž se většinu dne sedí nebo postává na jednom místě,
  • obezita, neboť nadbytečná kila páteř přetěžují, 
  • nedostatek volného času na pohyb a relaxaci, 
  • stres, který zvyšuje vnímání bolesti a tím nutí zádové svalstvo k ještě větší ztuhlosti.

Co udělat pro větší pohodu

  • Při práci na počítači se poradíme s odborníkem o správném uspořádání pracoviště. Páteř může důsledně ničit špatně natočená obrazovka, nesprávná poloha klávesnice a také špatná židle. 
  • Pravidelně se protahujeme a posilujeme, základní cviky může poradit i praktický lékař, nebo se objednáme na instruktáž k rehabilitačním pracovníkům
  • Těžká břemena zvedáme v poloze mírně rozkročené, se sníženým těžištěm a ruce držíme u těla. Tím se hmotnost co nejvíce rozloží na všechny svaly. 
  • Pokud nosíme tašku přes rameno, střídáme levé a pravé. 
  • Vysoké podpatky činí chůzi nepřirozenou, někdy způsobí až bolest páteře, proto je nenosíme často. 
  • V případě, že máme ploché nohy, se jistě vyplatí nosit speciální vložky. Jinak může dojít k přetížení nejdůležitějších částí dolních končetin, pánve i páteře.

Reklama

Související témata:

Související články

Akupunktura zmírňuje bolesti zad

Skupina odborníků z prestižní pařížské nemocnice ve Villejuif publikovala studii, která naznačuje, že akupunktura účinně zbaví od bolesti zad. Průzkumu bylo...

Těžká práce způsobuje bolesti zad

Někdy v životě zažije bolest zad každý. Často je to proto, že se snažíme zvednout těžký předmět, sedíme dlouho v jedné pozici či zanedbáváme pohyb. Bolest...

Výběr článků

Načítám