Hlavní obsah

Menopauza do života ženy přináší řadu změn, je dobré se na ně dopředu připravit

Novinky, das

Menopauza u žen nastává v období mezi 45-55 lety. Pokles hladiny ženských hormonů s sebou přináší různé fyzické i psychické potíže. Nejedná se o jednoduché období, žena ho ale musí nějak zvládnout, je tak dobré se na něj alespoň částečně připravit.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejznámější projevy menopauzy patří návaly horka.

Článek

Zvýšení váhy a změny těla

„Organismus se s věkem mění. Dochází ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Žena často začne přibírat, protože se sníží bazální metabolismus, a také dochází k redistribuci tuku z prsů a boků do oblasti břicha,“ vysvětluje Tomáš Fait, předseda České společnosti pro menopauzu a andropauzu.

Odborníci proto ženám doporučují změnit jídelníček, omezit příjem kalorií nebo zvýšit výdej energie během dne.

Změny v sexuálním životě

Nemusí dojít k žádným větším změnám, ale vždy záleží na samotné ženě, jak dobře zvládá projevy stárnutí, do jaké míry se toto období odrazí na jejím sebevědomí, sebehodnocení a vnímání vlastní sexuální atraktivity.

Problémy mohou nastat i v okamžiku, kdy ženy i vlivem návalů a nočního pocení špatně spí a jak se dokážou vyrovnat s nedostatkem spánku. Nevyspalost může negativně ovlivňovat jak náladu, tak chuť na milování.

Menopauza u žen nastává dříve, pokud si delší čas nedopřávají intimnosti

Vztahy a sex

Po nějaké době se k těmto potížím obvykle přidávají i změny poševní sliznice, které mohou také stát za ztrátou libida a poruchami vzrušení.

I tento problém je ale dobře řešitelný. Existují hormonální i nehormonální možnosti, které si i s tímto poradí.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

Stárnutí pleti

Pleť s přibývajícími roky ztrácí svou pevnost a ubývající pohlavní hormony v období menopauzy se odráží rovněž na celkové kvalitě pokožky, u které dochází k dehydrataci a degradaci kolagenních vláken.

Objevují se tak hlubší vrásky, dochází ke ztrátě pevnosti pokožky a také k jejímu vysušení a větší citlivosti. Objevují se také často pigmentové skvrny či rozšířené žilky...

„Zde sice může trochu pomoci systémová léčba estrogeny, ale tím nejlepším řešením je důkladná kosmetická péče o pleť. Vsaďte tedy na přípravky určené pro stárnoucí pleť a nebojte se vyzkoušet i nejrůznější kosmetické procedury, které dokážou projevy stárnutí minimalizovat,” doporučuje odborník.

Změny nálad a špatný psychický stav

Vlivem hormonální nerovnováhy se mohou u žen objevit i stavy úzkosti, výkyvy nálad, přecitlivělost, nespavost, plačtivost i deprese. Často pak ženy i kvůli těmto stavům mají problémy ve vztazích.

Všechny tyto projevy lze přitom minimalizovat díky pohybu, dechovým cvičením, józe, pomoc lze nalézt i v některých přírodních prostředcích. „Pomoci může například kombinace ploštičníku s třezalkou, která dobře funguje proti návalům horka a pocení, ale také proti problémům se spánkem či při poruchách nálad,” upozorňuje lékař Karel Metyš.

Jak zmírnit potíže v přechodu

Zdraví

 Nebezpečná osteoporóza

S poklesem ženských hormonů dochází také k úbytku kostní hmoty. Ženám pak hrozí častější zlomeniny a osteoporóza. Ženám se proto v rámci screeningu doporučuje podstoupit denzitometrické vyšetření, které umožní zjistit hustotu kostí a případné potíže zavčasu léčit.

Zároveň je také vhodné v období přechodu navýšit příjem vápníku, ideálně na cca 1200 miligramů. Do jídelníčku je dobré zařadit i potraviny bohaté na vápník a také vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku. Jedná se například o zelné listy (např. kapustové), luštěniny či některé plody, jako jsou fíky či pomeranče.

Šest způsobů, jak si užít kvalitní milování během menopauzy

Vztahy a sex

Jak dlouho projevy přechodu trvají?

Průměrná doba trvání menopauzálních příznaků, a tedy doby, než dojde k poslednímu menstruačnímu krvácení, je kolem 7 let.

Jedná se ale o velmi individuální záležitost a ovlivňuje ji řada faktorů – nejvýrazněji celkové zdraví ženy a genetická predispozice.

Reklama

Související články

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Menopauza je pro mnoho žen obávaným strašákem. Jakmile oslaví čtyřicítku, začnou se víc a víc o toto téma zajímat a samy sebe i více pozorovat. Podívejte se...

Výběr článků

Načítám