Hlavní obsah

Mateřské mléko si poradí s bradavicemi

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUND

Jménem Hamlet zaštítili švédští vědci dermatologický krém, který si dokáže hravě poradit i s nejúpornějšími bradavicemi. Jeho klíčovou součástí je mateřské mléko, respektive alfa-laktoalbuminová kyselina, kterou obsahuje.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27.9.2016. Kampus Paláce byl otevřen. Smetanovo náměstí č. 10

Článek

Předností této látky je schopnost hromadit se v jádrech napadených buněk, narušovat jejich růst a víceméně vést k jejich samodestrukci. Působení preparátu je diferenciované a nemá nežádoucí vedlejší účinky.

Do dvou let zmizí všechny

Bradavice, které se často vyskytují na rukou a nohou, jsou důsledkem napadení pokožky virem, jenž vyvolává nezhoubný nádor sliznice (HPV).

Už po třínedělním používání přípravku, který na svět přivedli pracovníci univerzity v Lundu, se u dvaceti dobrovolníků dosud marně bojujících s touto kožní chorobou projevilo tříčtvrteční zmenšení léčených bradavic.

U stejného počtu účastníků pokusu, kteří dostávali placebo, byl podobný efekt zaznamenán jen u patnácti procent. Do dvou let ovšem zmizely bradavice všem dobrovolníkům.  

Nepřesvědčivý efekt

To přimělo doktorku Edel O´Tooleovou z londýnského centra dermatologických výzkumů k poněkud skeptickému přijetí závěrů výzkumu. Soudí, že je sice zajímavý, nicméně není úplně přesvědčivý. Je zcela obvyklé, že pětašedesát procent bradavic se během dvou let ztrácí naprosto samovolně.

Předností Hamleta je ale fakt, že může pomoci při léčbě i dalších vážnějších chorob. Uplatní se například při léčbě děložního hrdla, výrůstků na pohlavních orgánech i některých typů rakoviny kůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám