Hlavní obsah

Málo účinní zabijáci tuků

Novinky, Martin Staněk

Mezi prostředky na hubnutí se staly hitem takzvané spalovače a pohlcovače tuků. Mohou nám ale skutečně pomoci? Nebo jsou jen dalším způsobem, jak z kapes neinformovaných zákazníků vytahat peníze? Když se podíváte do seriózních výzkumů, máte z údajných zabijáků tuků hodně rozpačité pocity.

Článek

L-karnitin byl kdysi nadějnou látkou, kterou vědci podrobili obrovskému množství klinických studií. Zjistili totiž, že zprostředkovává přenos tuků (mastných kyselin) do buněk, přesněji řečeno do mitochondrií. Ty můžeme označit za jakési elektrárny v buňce. Tuk se v nich totiž přeměňuje na energii, kterou buňka potřebuje ke svému fungování.

Nabízela se proto jednoduchá úvaha. Čím více karnitinu jim dodáme, tím více tuků spálí. Bohužel, v přírodě je to mnohem složitější. A tuto úvahu nikdy žádná vědecká studie nepotvrdila. Proto farmaceutický průmysl ztratil o L-karnitin zájem.

Jeho mechanismus účinku však zaujal výrobce doplňků stravy, kteří nemusí dokazovat objektivní účinky svých preparátů pomocí klinických studí, jako tomu je u léků. Zmíněný mechanismus je zaujal proto, že vypadá velmi věrohodně a dá se využít k podpoře prodeje. L-karnitin je navíc látkou tělu vlastní a velmi bezpečnou, bez zdravotních rizik. Jestli má však její užívání nějaký smysl, to je mimořádně sporné. Rozhodně to nikdo nikdy věrohodně neprokázal.

Prodej předběhl seriózní výzkum

Další hitem je konjugovaná kyselina linolová (CLA). Najdeme ji hlavně v potravinách živočišného původu (v mase, mléce apod.). Průmyslově se ale vyrábí z některých rostlinných olejů, například lněného. Vědecké výzkumy této komplikované látky jsou zatím v začátcích. Zdá se, že některé její formy by mohly mít příznivý vliv na naše zdraví, pokud by se přidávaly do potravin v dostatečném množství (například by mohly zlepšit poměr těch krevních tuků, které našemu zdraví prospívají, a těch, které mu škodí). S hubnutím nám sice CLA pomoci nemůže, ale dokáže to, že v našem těle ubude tuk a přibudou svaly nebo zásoba polysacharidů. To se potvrdilo ve studii provedené na 25 dobrovolnících, kteří užívali 4,2 g CLA denně.

Vědci však dostatečně neprozkoumali bezpečnost užívání tak vysokých dávek. Výrobci proto musí doporučovat dávku 500 -1000 mg denně. Při té se ovšem žádné účinky na lidský organismus nikdy nepotvrdily. Navíc k zeštíhlení naší postavy bez toho, že bychom se věnovali aktivnímu pohybu, užívání CLA zcela jistě nepovede.

Vědecké studie nic neprokázaly

Další z populárních látek, kterou obsahuje několik prostředků na hubnutí, je chitosan. Tento pohlcovač tuků se získává z chitinu, který je stavební látkou mnoha živočichů, jako jsou korýši, mušle nebo hmyz. Lidé ho užívají, poněvadž jsou přesvědčení, že v trávicím traktu na sebe navazuje tuky. To sice dovede, vědecké studie však nepotvrdily, že by to dokázal do té míry, aby to ovlivňovalo naši tělesnou hmotnost.

Některé asijské firmy zvládly unikátní technologii jeho zpracování. Díky ní vyrábějí chitosan ve formě viskózní vlákniny. Ta pomáhá při hubnutí podobně jako spousta jiných druhů kvalitních vláknin. Jinak většina výrobců vyrábí chitosan, který je prakticky bez jakýchkoliv účinků na náš organismus. Prodávané preparáty nefungují

Kyselinu hydroxycitronovou (HCA), tedy citrin, izolovali biochemici z plodů rostlin rodu Garcinia. Tato rostlina se údajně používala v asijském lidovém léčitelství k léčbě otylosti. Těžko však o tom najdete nějaký důvěryhodný doklad. To podle všeho platí i o její prospěšnosti pro lidské zdraví.

V lidském organismu blokuje účinnost jednoho enzymu, který se poměrně malou měrou podílí na procesech látkové přeměny sacharidů a tuků. Její výrobci tvrdí, že snižuje naši hmotnost, protože brání tvorbě tělesného tuku. Věrohodné informace však o tom ve vědecké literatuře chybějí. Jisté ovšem je, že to množství HCA, které obsahují doplňky stravy prodávané v ČR, nemůže vyvolat naprosto žádné účinky.

Nejnovější šlágr: zelený čaj

Extrakt ze zeleného čaje je novým hitem na hubnutí snad ve všech zemích světa. Obsahuje velké množství rozličných látek, kromě jiného také kofein, který nás povzbuzuje. Pokud ho zkonzumujeme větší dávku, můžeme teoreticky zvýšit svoji tělesnou aktivitu, a tím i energetický výdej.

Kofeinu se také přisuzuje termogenní účinek, tedy přeměna tělesné energie na tělesné teplo. Tento účinek se však jeví jako velmi malý. Přínos kofeinu jako látky snižující tělesnou hmotnost je proto zanedbatelný a jeho použití v některých léčivech určených ke snižování tělesné hmotnosti nebo doplňcích stravy nemá zatím dostatečnou vědeckou podporu. Navíc se podle některých analýz zdá, že většina výrobků s extraktem zeleného čaje, které jsou na našem trhu, neobsahuje deklarované množství čajového extraktu.

Stamilióny za zhubnutí

Vůči účinkům populárních spalovačů a pohlcovačů tuků, které uvádějí jejich výrobci, bychom mohli mít i další věcné námitky. Nic však nenasvědčuje tomu, že by ovlivnily prodej přípravků na hubnutí. Češi za ně loni utratili tři čtvrtě miliardy korun.

Koupě přípravku je totiž pro většinu z nich jen omluvenka pro to, aby své potíže s nadbytečnými kily nemuseli řešit zásadněji. Tedy tím, že se budou víc věnovat aktivnímu pohybu a změní své stravovací návyky.

Autor je odborníkem na otázky výživy a potravinových doplňků.

Reklama

Související články

Jak vybrat správné cvičení

Aby tělo dobře vypadalo i fungovalo, musí pro to každý něco udělat: udržovat ho při síle a pružnosti pravidelným a dobře zvoleným cvičením. Zlepší...

I stres může být příčinou obezity

Přejídání a nedostatek pohybu považujeme za hlavní příčiny obezity. Ale jaká je úloha stresu nebo negativních emocí, se kterými se nedokážeme vyrovnat?...

Dieta vyžaduje klid a pravidelnost

Na pravidelnost a klid by měl dbát člověk, který se rozhodne pro snižování své váhy. Mimo dostatečného přísunu základních živin by se měl postarat o duševní...

Výběr článků

Načítám