Hlavní obsah

Léčba nádorů na mozku zaostává

Novinky, BBC, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí. Na výzkum tohoto závažného onemocnění by měly jít daleko větší peníze, než které jsou skutečně vynaloženy, informoval web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhoubnost mozkových nádorů potvrzuje skutečnost, že 75 % pacientů, kteří svůj boj s nemocí prohrají, bylo mladších než 75 let, přitom u ostatních druhů rakoviny je jich 47 %. Mozkové nádory jsou nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí a dětí postižených rakovinou. Jen další výzkum může pomoci přežít většímu počtu nemocných.

Prognózy v případě stanovení diagnózy nejsou dobré - 38 % lidí s nádorem na mozku zemře do jednoho roku. Pro srovnání: u leukémie je to 35 %, u rakoviny prsu jen 5 % a u rakoviny prostaty 7 %.

Sto let zpoždění ve výzkumu

Denně jsou životy množství lidí ničeny nemocí, jejíž léčba oproti jiným zaostává, bez naděje na uzdravení. Ředitelka výzkumu rakoviny nádorových onemocnění mozku Sue Farrington-Smithová tvrdí, že může trvat pomalu celé století, než se dožene zpoždění ve studiu a léčbě oproti jiným chorobám.

Jistým posunem bylo vyvinutí léku Temodal, který se celosvětově používá při léčbě nejběžnějších typů mozkových nádorů. Nicméně lékařům i vědcům chybí rozsáhlé informace, které mají k dispozici o rakovině prsu či leukémii. Zvýšení šance na přežití může poskytnout další výzkum, který ale ročně stojí milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám