Hlavní obsah

Ročně u nás zemře na rakovinu menší okresní město

Novinky, das

Onkologická onemocnění mají každý rok na svědomí téměř 30 tisíc životů, tedy více než čtvrtinu z celkového počtu úmrtí v České republice. Přestože se míra úmrtnosti onkologických pacientů díky moderním lékům snižuje, bývá jich dle údajů ÚZIS ČR v českých nemocnicích ročně hospitalizováno téměř 200 tisíc.

Foto: Václav Pergl , Právo

Přístrojové vybavení pracovišť, kde se léčí rakovina, je srovnatelné s jinými centry v Evropě. Snímek je z pražské Nemocnice Na Homolce.

Článek

Nejvíce nemocných v nemocnici pobývá s nádory trávící soustavy (nejčastěji tlustého střeva). Hned po nich následují nádory dýchacího ústrojí a kůže. Je tedy evidentní, že si lidé s varováním lékařů příliš hlavu nedělají.

„Je velká škoda, že lidé problém nádorových onemocnění ignorují a dělají pro jejich prevenci tak málo. Přitom preventivní prohlídky, pravidelný pohyb a omezení alkoholu, cigaret a nezdravé stravy mohou pravděpodobnost vypuknutí zhoubného bujení zásadně snížit,“ upozorňuje Doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice.

Účinnost léků

Přestože pacientů neubývá, daří se jich lékařům vyléčit stále více, případně jim umožnit delší dožití. Pomáhají jim v tom především nová léčiva a pak také biologická léčba. Její největší výhodou je skutečnost, že ničí pouze ty „špatné“ buňky, nikoli okolní zdravou tkáň. Je ale nákladnější než tradiční metody.

„Jednotlivé nádory se od sebe mohou velmi lišit. Nové metody léčby ale dokážou řadě pacientů i s chorobou v pozdějším stádiu prodloužit život o několik měsíců či let. Stále ale platí, že je klíčové nemoc zachytit včas. Řada lidí totiž dělá dvě základní chyby. Na prohlídku nepřijdou buď proto, že se bojí potenciální diagnózy, nebo žijí v domnění, že jich se tento problém netýká. Jenže když se nádor zachytí včas, dá se často zcela odstranit,“ dodává docent Büchler.

Orgány v ČR nejčastěji postižené nádorovým onemocněním
Trávicí soustava (nejčastěji tlusté střevo, žaludek, konečník)34 387 případů
Dýchací ústrojí (nejčastěji průdušnice, průdušky, plíce)11 638 případů
Ženské pohlavní orgány (nejčastěji děložní hrdlo)10 247 případů
Mužské pohlavní orgány (nejčastěji prostata)10 167 případů
Prsa (týká se především žen)9 938 případů

Zdroj: ÚZIS ČR, 2012 (data za rok 2011)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám